Conflict winkels Sontplein: Groningen communiceert niet meer met één van de ontwikkelaars

Het rommelt rond het nieuwe Sontplein: het Groningse gemeentebestuur heeft het overleg met beide vastgoedbedrijven die werken aan de herontwikkeling opgezegd omdat er geen onderlinge vertrouwen meer is.

Het conflict over de ontwikkeling van winkelgebied Sontplein verdiept zich. De gemeente Groningen communiceert voorlopig niet meer met een van de projectontwikkelaars. Deze noemt op zijn beurt het gedrag van de gemeente bar en boos.

Voor het Sontplein heeft de gemeente Groningen een stevige ambitie. Het moet het mooiste grootschalige winkelgebied van het Noorden worden.

Masterplan

Daartoe is een masterplan opgesteld en werkt de gemeente samen met twee ontwikkelaars Aprisco (oa Kwantum en Decathlon) en de Stichting Exploitatie Winkelpark Sontplein (SEWS) (keukenboulevard, Jysk, ToyChamp en Boerenbond).

Tussen gemeente en SEWS botert het al lang niet meer. De twee zijn in een juridische procedure verwikkeld die ze eind augustus bij de Raad van State brengt. SEWS wil vijf winkels (Action, Big Bazar, Beter Bed, Beddenreus en Carpetright) op het Sontplein.

De gemeente staat dat niet toe omdat die winkels niet passen binnen de branches die wel zijn toegestaan voor het Sontplein dan wel omdat ze kleiner zijn dan 1500 vierkante meter.

Gemeente heeft er genoeg van

De afgelopen maanden zocht SEWS diverse keren publiciteit. Bijvoorbeeld omdat er een enorme berg zwerfvuil op haar deel van het plein terecht was gekomen. SEWS verwijt zowel gemeente als Aprisco dat ze afspraken niet nakomen.

De gemeente heeft er nu genoeg van. In een brief wordt SEWS te verstaan gegeven dat de gemeente de communicatie over de uitvoering van het masterplan voorlopig staakt.

Volgens de gemeente is er geen sprake van constructief overleg en respect: ‘Er lijkt geen wederzijds vertrouwen en communicatie wordt extern gedeeld. We horen en lezen uitlatingen die getuigen van eenzijdige en gekleurde interpretatie van de feiten. Bovendien beledigt u een deel van onze medewerkers met uw onterechte en onjuiste aantijgingen’.

Veel vertrouwen verspeeld

In een reactie zegt SEWS dat zij er juist alles aan doet om het Sontplein een kwalitatieve impuls te geven. Volgens de stichting heeft de gemeente veel vertrouwen verspeeld door pas in een laat stadium winkelbranches op het Sontplein uit te sluiten en te eisen dat winkels minimaal 1500 vierkante meter groot moeten zijn.

SEWS erkent dat de samenwerking stroef verloopt. ‘Maar dat komt omdat wij alle partijen aanspreken op hun verantwoordelijkheid om de gezamenlijke ambitie rond het Sintplein te halen. Maar er komt niets van de grond. Kunt u aangeven wanneer de gemeente het terrein gaat inrichten conform de afspraken?’

Het is bar en boos wat hier gebeurt

SEWS zegt niets liever te willen dan constructief samen te werken ‘om van het Sontplein een magneet voor de stad te maken. Maar dan kunt ons niet aanspreken op verantwoordelijkheden terwijl u zelf in geen velden of wegen bent te bekennen. Het is gewoonweg bar en boos hoe hier wordt omgegaan met een zo belangrijk terrein’.

Samenwerken wil de gemeente uiteindelijk ook. Maar alleen als SEWS op constructieve wijze en met respect het gesprek wil aangaan. In dat geval wil de gemeente ook verder met een traject van mediation. ‘De media betrekken we graag om onze succes te vieren’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu