Connexxion moet personeel Regiovervoer overnemen

Taxi-busjes van Connexxion halen leerlingen op in Assen. Foto: Archief DvhN

Connexxion moet al het personeel overnemen van Regiovervoer Groningen (Bios-groep). De rechter is van mening dat er sprake is van de overgang van een onderneming nu Connexxion al het werk overneemt.

Regiovervoer Groningen verloor onlangs de aanbesteding van het publiek vervoer (wmo- en wsw-ritten) in Groningen en Haren aan Connexxion.

CAO

Dit taxibedrijf heeft aan driekwart van de in totaal 49 chauffeurs in vaste dienst die de ritten verzorgden een baan aangeboden, conform de eisen in de COA.

Regiovervoer Groningen en een aantal personeelsleden spanden een kortgeding aan. Zij vinden dat Connexxion onterecht chauffeurs met een beperking buiten de deur hield. Het baanaanbod was voor velen ook onduidelijk en sommigen kregen ook minder dan de huidige uren geboden.

Overnemen wagenpark

Regiovervoer Groningen houdt op te bestaan nu zij al het werk kwijt is. Het bedrijf meent daarom dat er sprake is van de overgang van een onderneming. En dus moet al het personeel over naar Connexxion, betoogde de vervoerder vorige week voor de rechtbank.

De rechter is het daar mee eens, ook al omdat een deel van het wagenpark wordt overgenomen. Ook negen personeelsleden van werkvoorzieningsbedrijf Iederz, gedetacheerd bij Regiovervoer, behouden hun werk. Vooruitlopend op de behandeling van de bodemprocedure moet Connexxion het personeel met terugwerkende kracht vanaf 1 januari overnemen.

Groot belang

Woordvoerder Martijn van Leeuwen van de Bios-groep, waar Regiovervoer Groningen deel van uit maakt noemt het vonnis van groot belang voor de taxibranche. ,,Het biedt werknemers meer zekerheid. En er komt een einde aan de ‘race to the bottom’ bij aanbestedingen. Inschrijvers moeten dezelfde personeelskosten meenemen in hun aanbieding.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu