Connexxion sluit vestigingen in Winschoten en Stadskanaal

Foto DvhN

Connexxion sluit haar kantoren in Winschoten en Stadskanaal. Het vervoersbedrijf verhuist naar Veendam, waar het een nieuw onderkomen betrekt.

De kantoren die sluiten zijn de voormalige vervoersbedrijven van De Grooth Vervoer die vijf jaar geleden door Connexxion zijn overgenomen van de familie Van der Wal uit Winschoten. Enkele honderden chauffeurs, centralisten en kantoorpersoneel krijgen daardoor een nieuwe werkplek.

De verhuizing is een gevolg van het binnenhalen van de aanbesteding publiek vervoer in Oost-Groningen, Centraal Groningen en Noord-Midden Drenthe.

Betere uitvalsbasis

De nieuwe locatie aan de Orionweg in Veendam ligt centraler in het werkgebied en is daardoor een betere uitvalsbasis voor de chauffeurs. De ondernemingsraad is om advies gevraagd. De verhuizing moet al over enkele weken gerealiseerd zijn.

De bedrijfsleiding van Connexxion noemt in een nieuwsbrief dat voor Veendam is gekozen vanwege verbeterde infrastructuur, uitstraling en voorzieningen.

,,Het is geen reorganisatie, maar een verhuizing”, benadrukt Lucas Stassen, woordvoerder van Connexxion. ,,Voor het personeel verandert er niets, behalve dat ze verder moeten reizen. Maar met het binnenhalen van een nieuw, achtjarige vervoersopdracht, is het werk geborgd. Dat is toch goed nieuws.” Connexxion sleepte recent ook het Wmo-vervoer in de stad Groningen in de wacht.

Stassen gaat ervan uit dat de naam De Grooth Vervoer behouden blijft. Die naam is diep geworteld in de regio.

Harde klap

Voor Winschoten en Stadskanaal is de verhuizing een harde klap. Het aantal arbeidsplaatsen in beide Oost-Groninger plaatsen daalt met enkele honderden. Taxi De Grooth, later De Grooth Vervoer, heeft een lange traditie wat betreft publiek vervoer. Sinds 1934 was het De Grooth Vervoer die dit vervoer vanuit Winschoten voor zijn rekening nam. Het familiebedrijf begon aan de Stationstraat in hartje Winschoten, om daarna via het Newexco-terrein te eindigen aan de Industrieweg.

De Winschoter Henk van der Wal en zijn echtgenote gaven jarenlang leiding aan het bedrijf. Vijf jaar geleden werd het verkocht aan Connexxion. Van der Wal bleef eigenaar van de panden. Hij noemt de sluiting en verhuizing van het voormalig familiebedrijf ‘een zwarte bladzijde voor Winschoten’. Wat Van der Wal met de beide panden gaat doen weet hij nog niet.

Connexxion Openbaar Vervoer is marktleider in het stad- en streekvervoer in Nederland en onderdeel van Transdev.

Nieuws

menu