Coretta Van Leer over corona #2: 'Sloop de voorgevel uit sportschool'

Arts-microbioloog Coretta Van Leer van het UMCG. Foto: Geert Job Sevink

De sportscholen hopen snel weer open te kunnen. Arts-microbioloog Coretta Van Leer van het UMCG houdt haar hart vast.

,,Ik zei net al tegen collega’s, dat zou eigenlijk alleen kunnen als je de voorgevel eruit sloopt. Er is best een groot risico op verspreiding in sportscholen, daar hebben we de laatste tijd meerdere voorbeelden van gezien wereldwijd. Anderhalve meter afstand houden is nooit genoeg. Ventilatie is heel belangrijk. En dan niet alleen een klein bovenraampje op een kiertje.

‘Je moet gewoon uitkijken als mensen binnen elkaars lucht kunnen inademen’

,,De bedoeling in een sportschool is dat je intensief sport en dus ook zwaar gaat ademhalen. We weten dat daarbij vocht uit de keel en longen vrijkomt, en daarmee kan het virus zich verspreiden. Als je me dit in januari had gevraagd, had ik dit ook niet gezegd, hoor. Maar we weten nu veel meer over de kans op besmetting. We zien nu ook dat het in Duitsland in die kerk in Frankfurt is mis gegaan, terwijl ze daar wel anderhalve meter afstand hebben gehouden. Van zulke dingen moet je leren. Blijkbaar zijn de regels die we nu hanteren niet genoeg. Je moet gewoon uitkijken als mensen binnen elkaars lucht kunnen inademen.

,,Dat wil niet zeggen dat sportscholen en fitnesscentra nooit open kunnen zolang er geen vaccin is. Maar je moet beter nadenken over de manier waarop het wel veilig zou kunnen. Je ziet nu overal fitnessklasjes en dansgroepen buiten oefenen. Ik vind dat hartstikke leuk om te zien. Sportscholen die het onder een afdakje buiten doen, maar wel met voldoende frisse lucht, zulke oplossingen.

Niet minder voorzichtig in het Noorden

,,Wij zijn nu in het UMCG zelf ook volop aan het nadenken over hoe we toch weer verantwoord mensen kunnen zien binnen het ziekenhuis. Hoe veel vierkante meter per persoon heb je dan nodig, hoe kan je zorgen voor voldoende ventilatie? Dat is nog niet zo eenvoudig.

,,Nee, ik denk niet we minder voorzichtig hoeven te zijn omdat hier in het Noorden zo weinig besmettingen zijn. Er hoeft maar één besmette sporter te zijn in een sportschool. Ik vind het nu al spannend wat we doen met de scholen en de horeca. De terrassen buiten niet, want in de buitenlucht is die anderhalve meter misschien juist weer te streng. Maar dertig mensen urenlang binnen in een slecht geventileerde ruimte? Of binnenkort de basisscholen weer met dertig kinderen in een klas?”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu