Coretta Van Leer over corona #3: Fijn dat de horeca weer open kan (maar pas op: als we gaan sjoemelen dan gaat het mis)

Arts-microbioloog Coretta Van Leer van het UMCG. Foto: Geert Job Sevink

Instemmend reageert arts-microbioloog Coretta Van Leer op de maatregelen die de gemeente Groningen neemt om de binnenstad veilig te houden als de kroegen en restaurants op 1 juni weer open mogen. „Ik ben blij dat de horeca de kans krijgt open te gaan. Ik gun het de ondernemers van harte.”

Fietsers bannen van de Vismarkt, verkeerslichten vaker op groen voor fietsers en wandelaars: de gemeente Groningen neemt allerlei maatregelen om ervoor te zorgen dat de horeca maandag veilig open kan. En dat is mooi, vindt arts-microbioloog Van Leer van het UMCG.

Betekent dat dat het veilig is? „Buiten wel, ja”, zegt Van Leer trefzeker.

Haar dochter kon niet wachten en wilde al direct een reservering maken. Prima, was het antwoord van de arts-microbioloog, maar ga vooral wel buiten zitten.

En de veiligheid binnen dan?

Het is niet dat het binnen in de horeca per se onveilig is, aldus Van Leer. Maar: we moeten ervoor waken dat we verslappen.

Het blijft belangrijk om alle regels te volgen. Anderhalve meter afstand bewaren, vaak je handen wassen. Dat moet maandag, dat moet volgende maand, en dat moet waarschijnlijk nog wel een jaar lang.

„We moeten daar met z'n allen goed op blijven letten”, zegt Van Leer.

Het is menselijk om steeds iets minder streng te worden, aldus de arts, zeker als het coronavirus minder vaak opduikt. Maar als we dat doen, dan zul je zien dat de ziekte zo weer terug is. Ook hier in Groningen. „Kijk maar naar de vleesindustrie.”

Van Leer: 'Het kan veilig, maar dan moeten we niet gaan sjoemelen'

De oproep van Van Leer aan iedereen: spreek je uit als de regels ergens niet worden nageleefd.

Bovendien loont het om krappe spoelkeukens, toiletten en andere kleine ruimtes aan te passen, adviseert Van Leer. „We gaan namelijk nog wel een jaartje zo door. Dus wen er maar aan. Het is nog lang niet klaar.”

Elkaar weer ontmoeten in de kroeg of in een restaurant? Dat kan veilig, zegt Van Leer. „Daar ben ik van overtuigd. Maar dan moeten we niet gaan sjoemelen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu