Coretta Van Leer over corona #4: Veilig op vakantie naar het buitenland? Dat kan prima, mits je voorzichtig bent. Hier 3 tips

Arts-microbioloog Coretta Van Leer van het UMCG. Foto: Geert Job Sevink

Spanje hoopt deze zomer op toeristen. Frankrijk nodigt ons vanaf 15 juni uit. Kunnen we deze zomer toch nog op vakantie in het buitenland? Arts-microbioloog Coretta Van Leer van het UMCG geeft je drie handige tips.

Moeten we dat eigenlijk wel willen, in de zomer van 2020 op vakantie in het buitenland? Nou, Coretta Van Leer snákt ernaar om op reis te gaan. „Ik wil héél graag op vakantie”, zegt de arts-microbioloog van het UMCG.

Gek genoeg is het coronavirus op dit moment niet het grootste obstakel voor een buitenlandse reis, zegt ze. „Corona is aan het verpieteren. Nederland en de landen om ons heen zijn inmiddels best veilig geworden.”

Het probleem: er geldt nog een negatief reisadvies

Wat wel een probleem is, en een flinke ook: de negatieve reisadviezen die het Ministerie van Buitenlandse Zaken nog altijd geeft. Veel landen hebben nog code oranje. Dat betekent dat de Rijksoverheid het afraadt om ze te bezoeken.

En dat is gek, vindt de Groningse arts-microbioloog Coretta Van Leer. „Waarom zijn Frankrijk, België en Duitsland nog oranje? Het is daar nu véél veiliger dan in maart, en toen mochten we er nog gewoon naar toe.”

Van Leer: Nederland reageert nogal laat

Nederland was laat met het afgeven van een negatief reisadvies, aldus Van Leer, en nu is Nederland ook weer laat met het intrekken van die negatieve reisadviezen. En niet alleen Nederland trouwens, heel veel landen houden de deuren nog dicht.

Ergens snapt ze dat ook wel, hoe meer mensen reizen, hoe groter de kans dat iemand Covid-19 oppikt en mee naar Nederland neemt.

Overigens: je mag best naar een land met een negatief reisadvies toe. Dat is niet verboden. Het betekent alleen wel dat je je niet kunt verzekeren, of alleen tegen extra hoge kosten.

Kunnen we dan veilig op vakantie in het buitenland?

Ja, dat kan prima, zegt Van Leer. Mits we voorzichtig zijn, uiteraard.

Hier haar 3 tips:

#1 Ga met eigen vervoer. Oftewel: neem de auto. Stap niet in een bus, ga niet vliegen en reis niet per trein. (En wil je per se toch met het openbaar vervoer, draag dan in elk geval een mondkapje en praat zo min mogelijk met anderen. Het is het beste als iedereen stug naar z'n eigen schermpje blijft kijken.)

#2 Zoek de rust op. Kies dit keer niet voor een drukke miljoenenstad maar ga naar een afgelegen huisje ergens in een bos. Of ga kamperen, dan zit je veilig in de buitenlucht.

#3 Mijd plekken waar je met veel anderen binnen bent. Uit eten kan, maar dan buiten op het terras, en niet binnen in een restaurant. En sla die nachtclub en de bingo in de kantine deze zomer vooral over.

Wie zo op vakantie gaat, loopt in veel Europese landen niet meer risico dan in Nederland, aldus Van Leer. Tuurlijk, je zal nog af en toe naar een supermarkt gaan, en dan is afstand houden verstandig. Maar dat geldt in Nederland net zo.

Bonustip: Hou goed in de gaten of de situatie verandert

Het gaat nu weliswaar goed, zegt Van Leer, maar een nieuwe uitbraak kan snel om zich heen grijpen. Zie de situatie in Duitsland, waar in het district Leer plots tientallen gevallen opduiken.

Daarom nog een bonustip: het is verstandig om het nieuws goed in de gaten te houden.

Maar wie dat allemaal doet, kan prima veilig op reis, aldus Van Leer. Ze hoopt dan ook dat de Rijksoverheid de negatieve reisadviezen snel intrekt. En ze hoopt ook dat ze zelf deze zomer nog op reis kan. „Daar ben ik erg aan toe. En dan ben ik best bereid om na thuiskomt uit voorzorg eventueel twee weken in quarantaine te zitten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu