Corona Barometer: Kwart alleenstaande jongeren voelt zich vaak eenzaam in coronacrisis

Screenshot van de Corona Barotmeter. Beeld: coronabarometer.nl

Eén op de vier alleenstaande jongeren voelt zich vaak eenzaam in de huidige conacrisis. Dat geeft de door het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Rijksuniversiteit Groningen gelanceerde Corona Barometer aan.

Deze Corona Barometer geeft inzicht in de eerste uitkomsten van het Lifelines Corona-onderzoek. Binnen dit onderzoek ontvangen 135.000 mensen wekelijks een corona-vragenlijst.

Tot nu toe zijn ruim 160.000 vragenlijsten ingevuld. Hieruit blijkt onder andere dat 1 op 4 respondenten tot 30 jaar die alleen wonen zich in de huidige corona-crisis vaak eenzaam voelt. Daarnaast maken meer respondenten zich zorgen dat een naaste ziek wordt dan dat zij zelf ziek worden.

Goed beeld van de ziekte Covid-19

‘Dankzij dit onderzoek en de deelname van zoveel mensen krijgen we een goed beeld van zowel de ziekte Covid-19 als de risicofactoren op ernstige ziekteverschijnselen’, benadrukt initiatiefnemer en hoogleraar Lude Franke in een persbericht. ‘Zo willen we nagaan waarom sommige mensen zeer ernstig ziek worden door Covid-19, waar anderen nauwelijks klachten hebben.’

‘We zien nu al dat er relatief veel deelnemers zijn geweest met Covid-19 gerelateerde klachten, maar dat het aantal bewezen Covid-19 patiënten laag is: slechts 0,8 procent. De Corona Barometer laat echter ook zien dat 1 op de 10 respondenten tussen 18 en 40 jaar aangeeft zelf te denken een corona-infectie te hebben gehad, maar niet gediagnosticeerd of getest is.’

Psychische gevolgen in beeld

Het onderzoek richt zich ook op de psychische gevolgen van de corona-crisis. Hoogleraar dr. Jochen Mierau, wetenschappelijk directeur van de Aletta Jacobs School of Public Health, buigt zich over dit thema.

‘Door zo’n lockdown beschermen we onszelf tegen het virus, maar tegelijkertijd ontstaat er een grote psychologische druk bij veel mensen’, weet hij. ‘Bij wie speelt die druk het meeste en welke gezondheids- en omgevingsfactoren spelen mee? Dat is voor beleidsmakers in de hele wereld interessant.’

Relevante inzichten uit het onderzoek worden daarom direct gedeeld via de Corona Barometer , waarvan de data wekelijks worde geüpdatet en uitgebreid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu