Corona Dialoog #10: Bekijk hier de portretten van Willem Groeneveld en Pieter Kuit: ‘Dit komt voort uit een rechtvaardigheidsgevoel’

Pieter Kuit is oprichter van de Buitenparlementaire Onderzoekscommissie 2020.

Aflevering tien van Corona Dialoog ging over de onrust in de journalistiek. Sikkom-journalist Willem Groeneveld en Pieter Kuit, fel tegenstander van de berichtgeving over corona in de media, stonden donderdag lijnrecht tegenover elkaar in de live-uitzending .

Bekijk hier de uitzending terug en kijk hieronder de portretjes die videomaker Colin Mooijman van ze maakte.

‘Dit komt voort uit een rechtvaardigheidsgevoel’

Pieter Kuit is oprichter van de Buitenparlementaire Onderzoekscommissie 2020. Hij heeft zijn eigen videokanaal, wantrouwt journalisten en is fel tegenstander van het coronabeleid. „Ik vind dat het onrechtvaardig is om mensen nodeloos vrijheden af te nemen.”

De rol van de media is volgens Kuit dubieus. „Alles wat de overheid zegt wordt breed uitgemeten. Andere informatie dan die van de regering vind je in de media niet of nauwelijks terug. Dat vind ik kwalijk. Daarmee verzaakt de media haar taak.” Ook Kuit heeft een dagtaak aan zijn strijd. Hij krijgt naar eigen zeggen zo’n zeshonderd mailtjes per dag. Zeven dagen per week.

‘Mijn drijfveer is recht doen aan de realiteit’

Journalist Willem Groeneveld van de website Sikkom strijdt tegen nepnieuws, trollen en corona-ontkenners. „Volgens sommigen worden wij (journalisten, red.) door George Soros of Bill Gates geregeerd. En schrijven wij precies wat die grote bedrijven willen. En ik weet gewoon: ‘dat is pertinent niet waar’. Het stuit me tegen de borst dat mijn beroepsgroep door het slijk wordt gehaald.” Groeneveld gaat dag en nacht in discussie met mensen op social media. Vaak tegen beter weten in. „Mijn drijfveer is recht doen aan de realiteit.”

Nieuws

Meest gelezen

menu