Corona blijkt onverwachte aanjager voor kavelverkoop Blauwestad: vakantiegangers gaan steeds vaker wonen aan meer bij Winschoten

Corona blijkt een onverwachte aanjager voor Blauwestad. Veel bezoekers die het gebied ontdekken op vakantie in eigen land, keren er terug. In eerste instantie voor informatie over de kavelprijzen, maar steeds vaker ook om er te wonen.

Vorig jaar kon hij al een verkooprecord melden in de krant. Achtenzestig kavels in een jaar, een ongekend succes na jarenlang kwakkelen in Blauwestad. ,,Kreeg ik meteen een telefoontje van partijgenoot Pim de Bruijne’’, lacht provinciebestuurder Tjeerd van Dekken: ‘Hoho, ík was hier dus wel de gedeputeerde die de allereerste kavel verkocht, hè!’.’’

Recordverkoop 2020 gaat dit jaar nog een keer over de kop

Toen kon Van Dekken nog niet bevroeden dat dat record dit jaar al weer glansrijk zou worden verbroken in het woon- en recreatiegebied rond het Oldambtmeer bij Winschoten. Halverwege het jaar is de grens van 68 kavels al verbroken, en met alles wat er nog in de pijplijn zit verwacht Blauwestad-directeur René Perton dit jaar door te stoten naar 130 en misschien wel 140 verkopen.

Het kan verkeren. Dik een decennium geleden moesten de provincie en de gemeente Oldambt de exploitatieverliezen nog stelpen met een injectie van bijna 50 miljoen euro. Pas sinds de strategische koers in 2015 werd verlegd, gaat het langzaam maar steeds gestager crescendo. De laatste drie jaar verdubbelde het aantal inwoners naar achthonderd. Als Pertons prognose wordt gehaald schiet Blauwestad dit jaar door naar vijfhonderd verkochte kavels. Dit van de in totaal 1250 die er tot 2050 moeten worden gerealiseerd.

Bezoek aan gebied blijkt betere reclame dan met geld te koop is

Oorspronkelijk mikte Blauwestad op de gefortuneerde huizenkoper, met royale nieuwbouwkavels aan het water. Inmiddels richt de marketing van Pertons projectbureau zich op een veel bredere doelgroep: een mix van jong en oud, met meer of minder gevulde beurs. Niet alleen riante villa’s, maar ook appartementen.

Daarbij blijkt juist een van de grootste crises van de laatste decennia een onverwachte zegen. Corona bracht vorig jaar zomer fors meer bezoekers naar Blauwestad. ,,Bij de eerste lockdown was het hier echt paniek: de telefoon viel even helemaal stil’’, zegt Perton. Maar vanaf de zomer ontplofte het. Goed, de (over)verhitte woningmarkt speelt Blauwestad nu óók in de kaart. Maar een bezoekje blijkt betere reclame dan met geld te koop is.

Ook duurste kavels vliegen weg: tot 4 ton - en dan moet huis nog gebouwd

Uit alle hoeken van het land, maar ook van over de grens komen nu aanvragen. Ook van kopers die fors hogere prijzen gewend zijn, ziet Perton. Zelfs de allerduurste kavels, op het Wold aan de zuidoostkant van het meer, zijn allemaal verzegd of in optie vergeven. Drie- tot vierduizend vierkante meter per stuk voor 3,5 á 4 ton. En dan moet het huis nog gebouwd. ,,We dachten dat dat jaren en jaren zou gaan duren, maar we hebben nu nog opgeschaald met extra kavels’’, zegt Perton.

Verhaal leest door onder de foto.

Maar de enige uitdaging is allang niet meer het gebied zo snel mogelijk vol te laten lopen. Blauwestad moet Winschoten en de omliggende dorpen Finsterwolde, Beerta, Oostwold en Midwolda ook wat opleveren. En ook dat lukt steeds beter. De investeringen van ondernemers aan de oevers van het Oldambtmeer tellen volgens Perton inmiddels op tot vele miljoenen, van jachthaven en hostel tot restaurant.

Wonen gaat nu gelijk op met economie en werkgelegenheid

Wonen gaat in het Blauwestadgebied nu gelijk op met economie en werkgelegenheid, verklaart gedeputeerde Van Dekken. Langzamerhand legt toerisme steeds meer gewicht in de schaal. Rondom het meer zijn ondertussen zo’n veertig bedrijven neergestreken in de toeristisch/recreatieve sector. Dat zorg óók voor welkome nieuwe banen.

Om dat proces verder te versnellen steken provincie en gemeente de komende drie jaar 2,5 miljoen in het gebied. Provinciale Staten gaven onlangs al groen licht, de Oldambtster gemeenteraad moet zich er nog over buigen. Die injectie moet meer toeristen en dagjesmensen trekken en ze ook langer vasthouden. Er komen nieuwe bruggen, veertien kilometer nieuw fietspad, een veerpontje en een betere fietsverbinding met natuurgebied De Tjamme in Beerta en het centrum van Winschoten.

Blauwestad-pionier kan landbouw niet meer combineren met jachthaven

Aan de oostelijke (Beerta-)kant van het meer ziet pionier Geert-Jan Molema het allemaal met genoegen aan. Twaalf jaar geleden besloot de akkerbouwer de overstap te maken naar een jachthaven nadat zoveel van zijn land werd uitgekocht dat stug doorboeren er niet meer in zat. Inmiddels draait zijn Reiderhaven zo goed dat hij de landbouw eind dit jaar definitief vaarwel zegt na 35 jaar op de trekker.

Het is niet meer te doen met een florerende jachthaven met 140 ligplaatsen en vijfduizend vierkante meter botenstalling. Vrijwel alles continu volgeboekt. Zó druk is het dat Molema zijn ambitieuze plannen voor 65 tot 70 recreatiewoningen (elk met eigen ligplaats voor de deur) voorlopig in de ijskast schoof. Maar zoals het nu loopt durft hij deze miljoeneninvestering weer af te stoffen, net als het plan voor nieuwe camperplaatsen.

‘Dít had ik nog maar drie jaar terug niet durven dromen’

,,Dít had ik nooit kunnen voorspellen toen we hier begonnen’’, zegt Molema terwijl hij rondleidt op zijn bedrijf. Maar vanaf de start had hij de wind in de zeilen. ,,Ieder jaar was het weer een verrassing hoeveel het nu weer was gegroeid.’’ Een paar jaar geleden raadde hij een dorpsgenoot aan een kavel te kopen, op het Wold aan de overkant van zijn haven. ,,’Daar zal je nooit buren krijgen’, zei ik. Nu is alles er verzegd. In dit tempo komen we hier binnen vijf jaar ligplaatsen te kort. Al kan het natuurlijk ook nog zomaar weer omslaan. Je weet nooit hoe de economie zich ontwikkelt: drie jaar terug had ik dit ook niet durven dromen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu