Corona: meer doden en ziekenhuispatiënten in Drenthe en Groningen. Pandemie neemt in Noorden grimmige vormen aan

Door krapte in de thuiszorg en ouderenzorg is er niet altijd op tijd voldoende zuurstof of morfine coronapatiënten thuis. Foto: Corné Sparidaens

Corona slaat harder toe dan ooit in Drenthe en Groningen. Was het tijdens de eerste golf in het voorjaar nog relatief rustig in Noord-Nederland, nu neemt Covid-19 inmiddels ook hier steeds grimmiger vormen aan. Iedere dag bezwijken er meerdere patiënten aan het virus.

Het aantal patiënten in de noordelijke ziekenhuizen is woensdagochtend opgelopen tot 230, van wie 53 afkomstig zijn van elders uit het land. Er zijn de afgelopen dagen netto geen nieuwe patiënten uit andere regio’s meer overgenomen omdat de ziekenhuizen het druk genoeg hebben met patiënten uit de eigen regio. Zeventig patiënten lagen op de intensive cares en de overige 160 op gewone verpleegafdelingen. Daarnaast liggen er 107 covidpatiënten op de speciale corona-afdelingen van verpleeghuizen.

Het sterftecijfer was in de eerste golf nog bescheiden in het Noorden. Dat is nu echt anders. In Groningen kwamen er vorige week twaalf doden bij en afgelopen week veertien, tot een totaal van 84. Drenthe telde veertien extra doden in twee weken.

Zuurstof en morfine

Veel ouderen overlijden thuis en soms in vrij eenzame omstandigheden. Door krapte bij de thuiszorg en door veel besmettingen bij mantelzorgers en familieleden krijgt niet iedereen op tijd voldoende zuurstof of morfine in de laatste fase, is te horen bij huisartsen en thuiszorgers.

Qua nieuwe besmettingen is het naar verhouding even wat rustiger dan de afgelopen weken. Dat komt ook doordat minder mensen zich laten testen deze vakantieweken. Het reproductiecijfer R voor Noord-Nederland is volgens berekeningen van het UMCG en medisch lab Certe eventjes onder de 1 gedaald, tot 0,93. Dat betekent dat er een heel lichte afname van de verspreiding is. Er zijn deze week ook geen ‘haarden’ die eruit springen.

Maar de R kan zo weer boven de 1 stijgen na oud en nieuw. Zorgwekkend is wel dat het aantal besmettingen onder zorgpersoneel hoog blijft, met 175 besmette zorgwerkers in het hele Noorden in een week.

Lichte daling besmettingen

De GGD Drenthe telde 1.592 nieuwe besmettingen in een week en dat is 8 procent minder dan de week ervoor. Van de mensen die zich laten testen is 11,5 procent positief.

De GGD Groningen registreerde 1750 nieuwe besmettingen in dezelfde week. Dat is hoog, stelt de GGD, maar wat lager dan de 1974 van een week ervoor. In Groningen is 7,9 procent van de testen positief. In beide provincies is afgelopen week minder getest dan de week ervoor.

Langzaam maar zeker verschuift het aantal besmettingen van wat jongere groepen naar de 65-plussers. In Groningen was ruim 20 procent boven de 65 jaar. In Drenthe is de meest besmette leeftijdsgroep de 50- tot 54-jarigen. In beide provincies vinden de meeste besmettingen thuis plaats, of bij bezoek aan iemand anders thuis.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu