Corona en failliete huurder drukken Werkplein Fivelingo verder in zorgen

Het kantoor van Werkplein Fivelingo in Appingedam. Foto: DvhN

De financiële tekorten bij Werkplein Fivelingo lopen verder op door de coronacrisis en het faillissement van verpakkingsfabrikant Biopack.

BioPack in Appingedam, het bedrijf dat duurzame verpakkingen maakte voor onder meer snackbars, is eind februari failliet verklaard. Het bedrijf huurde een deel van het pand van werkvoorzieningsschap Werkplein Fivelingo.

Door het faillissement hoeft het verpakkingsbedrijf de verschuldigde huurachterstand van 190.000 euro niet te betalen aan Werkplein Fivelingo.

Dat blijkt uit de tweede analyse van de taskforce die in het leven is geroepen om de problemen bij het werkvoorzieningsschap op te lossen.

Tekort van twee miljoen

Werkplein Fivelingo regelt onder meer de uitkeringen, minimaregelingen en participatiewet voor Appingedam, Loppersum en Delfzijl. Die drie gemeenten fuseren op 1 januari 2021 tot de nieuwe gemeente Eemsdelta.

Het faillissement van BioPack is een forse tegenvaller voor het werkplein, waar vorig jaar de broekriem ook moest worden aangetrokken. Het werkvoorzieningsschap maakte in 2019 bekend een begrotingstekort van bijna twee miljoen euro te hebben. De gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum trokken hiervoor de knip.

Het verpakkingsbedrijf heeft inmiddels een doorstart gemaakt en gaat verder onder de naam Green Packx. De nieuwe eigenaar Bas Schrage is van plan om op dezelfde locatie verder te gaan, maar onderhandelingen over het huurcontract zijn nog gaande.

Coronavirus gooit roet in het eten

Naast het faillissement van BioPack heeft ook het coronavirus negatieve gevolgen voor de financiën van Werkplein Fivelingo.

Het werkvoorzieningsschap was van plan om dit jaar 200 extra mensen aan een betaalde baan te helpen, maar het coronavirus dreigt roet in het eten te gooien. Veel bedrijven liggen stil, waardoor er minder vacatures zijn. Bovendien kunnen de tijdelijke sluitingen leiden tot meer werklozen.

De taskforce stelt in het rapport dat de gemeenten rekening moeten houden met een achterstand op de te behalen doelen en bijbehorende effecten in de gemeentebegrotingen. Wat de effecten precies zullen zijn, moet blijken.

Delfzijlster PvdA-raadslid Henk ten Brinke noemt de bevindingen in het rapport van de taskforce zorgelijk. Ook Damster fractievoorzitter Cees van Ekelenburg (D66) vindt dat het er niet goed uitziet. Maar ze zijn ook kritisch. „De ambitie om 200 extra mensen uit te laten stromen, was van tevoren al een mission impossible. Zonder coronacrisis was dit waarschijnlijk ook niet gelukt”, zegt van Ekelenburg.

Nieuws

menu