Corona in Gronings seniorencomplex Leyhoeve: één bewoner en drie zorgmedewerkers besmet

De Leyhoeve. Foto: Archief DVHN

Drie medewerkers en een bewoner van de Leyhoeve in Groningen zijn de afgelopen week positief getest op corona. Het wooncentrum heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat het virus verder om zich heen grijpt.

„Het protocol is in werking gezet”, vertelt Carola Huisman van de Leyhoeve aan de Helperzoom. „Dat betekent dat de mensen die corona hebben in quarantaine zijn, zowel de bewoner als de medewerker. Daarnaast hebben we alle mensen met wie zij contact hebben gehad op de hoogte gebracht. We hebben uit voorzorg de afdeling ‘Eerstelijnsverblijf’ gesloten.”

Op die afdeling wonen ouderen die wachten op een plekje in een bejaardentehuis. „Maar het kunnen ook jongere mensen zijn die bijvoorbeeld revalideren van een gebroken been en daar zorg bij nodig hebben, het is een soort zorghotel”, aldus Huisman.

Alle bewoners moeten regels scherper in de gaten houden

Ze heeft goede hoop dat er niet meer besmettingen zullen volgen. „De bewoners en medewerkers op deze afdeling hebben amper contact met de andere gedeeltes van het Woonlandschap.”

De meeste bewoners van de Leyhoeve wonen in zelfstandige huurappartementen. Voor hen hebben de besmettingen ook gevolgen. „We gaan vanwege de kleine uitbraak scherper om met de maatregelen en verwachten dat onze bewoners dat ook doen’’, zegt Huisman.

De huurdersvereniging is door de directie van de Leyhoeve geïnformeerd over de besmettingen, zegt vicevoorzitter Pieter Wagensveld. ,,En we hebben afgesproken dat we de komende tijd ook op de hoogte worden gehouden. Het enige dat er voor ons als huurders verandert, is dat we de bestaande regels nog zorgvuldiger in de gaten houden.’’

Wilde verhalen voorkomen

Wagensveld merkt dat zijn buren verschillend op het nieuws reageren. ,,De één zegt: oké, prima, dit overzie ik wel. Een ander wordt er toch banger van. Mensen spreken ons als verenigingsbestuur veel aan met hun vragen.’’

Juist daarom is het belangrijk dat de Leyhoeve duidelijk blijft communiceren over de ontwikkelingen, zegt hij. ,,Je wilt geen wilde verhalen krijgen. Dat je beneden in de lift stapt en er zijn drie mensen besmet, en tegen de tijd dat je boven bent, gaat het ineens over vijf besmettingen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu