Coronavirus verspreidt zich als olievlek in de regio Leer. Maatregelen getroffen bij cruiseschepenbouwer Meyer Werft in Papenburg

Dit restaurant bij Leer is een besmettingshaard in Duitsland. Videostill AD

Het coronavirus verspreidt zich als een olievlek in de regio Leer. Sinds zondagavond zijn 18 besmettingen bekend geworden. Nog eens 118 mensen zijn in quarantaine gegaan.

De besmettingen zijn mogelijk te wijten aan het niet naleven van de hygiëneregels tijdens een feest in restaurant Alte Scheune in Jehringsfehn.

‘Alle voorschriften zijn nagekomen’

Op de Facebookpagina van Alte Scheune heeft de eigenaar van het restaurant een statement afgegeven. Er wordt aangegeven dat het niet om een besloten feest ging, maar om een reguliere opening. En dat alle voorschriften, zoals afstand houden, zijn nageleefd. Het bedienend personeel zou mondkapjes hebben gedragen. Wel zou de chef-kok zijn ouders hebben omarmd, omdat hij blij was dat de opening van het restaurant geslaagd was, aldus het statement.

Op de Meyer Werft in Papenburg moet voortaan iedereen die aan een vergadering deelneemt een mondkapje dragen. Die maatregel is het gevolg van een coronabesmetting van een personeelslid. De vrouw, volgens diverse media werkzaam op de afdeling personeelszaken, was op 15 mei aanwezig op het feest in Alte Scheune. Vrijwel zeker heeft ze het virus daar opgelopen.

Vakbondsman in quarantaine

Onder de personen die in huis moeten blijven, is Thomas Gelder. De vakbondsman van IG Metall heeft vorige week maandag aan tafel gezeten met de besmette persoon van de Meyer Werft. Hij moet net als 25 mensen van de ondernemingsraad van Meyer voorlopig in huis blijven.

,,Ik kreeg op Hemelvaartsdag een belletje dat ik direct naar huis moest gaan, vanwege een besmetting op de werf. Ik was op dat moment met vrouw en dochter op ons bootje op het Oldambtmeer in Blauwestad. Dus, dat was schrikken. Ik vertoonde geen enkel symptoom, maar toch schrik je je rot. We zijn direct naar ons huis in Duitsland gereden. Een bevriende huisarts heb ik geïnformeerd en de volgende dag ben ik getest.’’

,,Maandagmorgen om half acht werd ik gebeld met de mededeling dat ik negatief getest was. Hoewel ik mij niet ziek voel, was het toch een hele opluchting. Zwart op wit heb ik nu dat ik geen corona heb. Tot pinkstermaandag moet ik in huis blijven. Daardoor heb ik de afspraak met minister-president Weil (van Nedersaksen, red.) moeten cancelen. We zouden het over de problemen op de Meyer Werft hebben.’’

Landkreis Leer doet onderzoek

Gelder neemt het de medewerker van de Meyer Werft kwalijk dat ze op een feest is geweest, waar klaarblijkelijk de hygiënemaatregelen niet zijn nageleefd. Landkreis Leer heeft inmiddels een onderzoek ingesteld. Diverse getuigen hebben verklaard dat niet alle coronaregels zijn nageleefd.

Peter Hackmann, woordvoerder van de Meyer Werft, wil niets kwijt over de coronabesmetting, waarbij een medewerker van de scheepswerf betrokken is. ,,We doen geen uitspraken over onze medewerkers.’’ Op berichten als zouden de directieleden Bernhard en Tim Meyer ook in quarantaine zitten, gaat Hackmann niet in. ,,We nemen wel extra hygiënemaatregelen’’, is het enige dat Hackmann kwijt wil.

Nieuws

Meest gelezen

menu