Corona is bezig aan opmars in Europa. Groningen in middenmoot met meer nieuwe besmettingen dan Limburg, Drenthe niet langer een van de minst besmette regio's

Bron: Jelmer Visser/Innovation Origins

Het coronavirus is in heel Europa weer aan een opmars bezig. Noordoost-Nederland doet het qua nieuwe besmettingen vergelijkbaar met Duitsland met een vrij geringe stijging, terwijl het westen en zuiden van het land meer vergelijkbaar zijn met België en Frankrijk, met een veel forsere groei.

Dat blijkt uit de nieuwe coronakaart van Europa van journalistiek platform Innovation Origins en datajournalist Jelmer Visser. Zij verzamelen al sinds het begin van de coronacrisis alle corona-cijfers van de regionale instanties in Europese landen, in plaats van de landelijke instituten. Dat geeft een veel preciezer beeld van hoe het virus zich verspreidt in Europa dan alleen de landelijke kaarten.

Uit de vergelijking van de cijfers van 1 tot en met 7 augustus blijkt dat Friesland nog steeds bij de top 20 van minst besmette regio’s van Europa hoort. Drenthe hoorde daar vorige week ook nog bij maar is nu iets gezakt. Groningen hoort nu bij de Europese middenmoot, en heeft zelfs relatief al meer besmettingen dan Gelderland, Overijssel en ook Limburg.

Stijging in stad Groningen het heftigst

Voor de provincie Groningen geldt dat de stijging in de stad Groningen het hevigst is. Groningen-zonder-Stad is meer vergelijkbaar met de rest van Noord-Nederland. Overigens zijn de nieuwste besmettingen die bekend werden in Dokkum en Groningen. Maar op Europese schaal blijven dat lage aantallen.

Het gebied met de sterkste stijging in Europa is de Spaanse regio Aragon. ,,Qua inwonertal vergelijkbaar met de provincie Utrecht, 1,3 miljoen inwoners, en een stijging in een week van maarliefst 6.185 gevallen’’, zegt Visser.

Dichter bij huis zijn de meest riskante gebieden de regio Antwerpen en Luxemburg, maar dus ook Noord- en Zuid-Holland. Duitsland is vrij rustig, met name het oostelijke deell.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu