Werkzaamheden aan riool in Groningen stilgelegd vanwege corona

De Star Numanstraat toen de sanering van het oude riool in de Groningse Professorenbuurt op punt van beginnen stond, inmiddels heeft de coronacrisis het werk stil gelegd. Foto: Google Streetview

Het vervangen van het riool in de Professorenbuurt in Groningen ligt stil door de coronacrisis. Aannemer Broekema kan de veiligheid van zijn personeel en omwonenden niet garanderen.

Daarmee volgt het Groningse wegenbouwbedrijf de richtlijnen van het RIVM. Dat eist sinds vorige maand dat bij rioolwerkzaamheden beschermende kleding moet worden gedragen wegens het risico van besmetting met corona. Sporen van het virus zijn op diverse plaatsen in het land aangetroffen bij rioolwateronderzoek.

‘Er is nu niet aan mondkapjes en beschermkleding te komen’

Alle mondkapjes en beschermende kleding zijn nu echter nodig in de zorg, zegt Koos Bakker, omgevingsmanager bij Broekema. ,,Er is op dit moment niet aan te komen. Daarom nemen wij het zekere voor het onzekere tot vaststaat dat er geen gevaar is voor onze mensen en de bewoners van de straten waar we aan het werk zijn.’’

Corona-dna zoals dat is aangetroffen in rioolwaterzuiveringen in onder meer Coevorden, Amsterdam en Brabant, zou vrij kunnen komen als het riool wordt opengelegd. Of dat daadwerkelijk besmettingsgevaar oplevert is echter voorlopig nog onduidelijk. ,,Maar als het gaat om veiligheid nemen wij geen enkel risico’’, zegt Bakker.

Nog niet te zeggen hoe lang coronapauze gaat duren

De bewoners van de Professorenbuurt worden deze week per brief over de ‘coronapauze’ geïnformeerd door de gemeente. Wanneer het werk kan worden hervat, is volgens omgevingsmanager Bakker nog niet te zeggen. Broekema werkt sinds vorig jaar aan de vervanging van het riool in dit deel van de Korrewegwijk, tussen Kapteynlaan en Hamburgerplantsoen.

De corona-pauze is de tweede tegenvaller waar de aannemer tegenaan loopt bij het project. Eerder legde de pfas-crisis het werk ook al enkele weken stil. ,,Het zit ons niet mee’’, zegt Bakker. De aannemer nam al eerder maatregelen om te voldoen aan de corona-regels. Zo waren rond de bouwputten looproutes afgezet om anderhalve afstand te kunnen bewaren tussen de rioolwerkers en passanten.

Bestrating voorlopig gedicht tot sein weer op groen kan

Het werk in de Professorenbuurt was ongeveer tot de helft van de twee jaar durende rioolsanering gevorderd. Broekema heeft inmiddels alle gegraven sleuven, onder meer in de Star Numanstraat, Van Hamelstraat en Van Swinderenstraat, weer gedicht en de bestrating voorlopig hersteld tot het sein weer op groen gaat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu