Corona-maatregelen: Voetballen zonder ouders en omkleden op het veld

Geen ouders langs de sportvelden ivm corona. Hoe gaat dat bij de jonge voetballers van Engelbert op bezoek bij HS '88 in Hoogezand? Foto: Harry Tielman

Sporten zonder publiek. Zeker voor de allerkleinsten valt dat niet mee. Want geen gejuich bij een doelpunt. En wie hijst de jonge hockeydoelman in zijn pak of strikt de veters van de voetbalschoenen?

Het hek bij HS’88 in Hoogezand staat op een kier. De jonge voetballers worden binnengelaten door een corona-coördinator. En dus noodgedwongen uitgewuifd door hun ouders. De corona-regels zijn aangescherpt: Geen publiek bij amateurwedstrijden. De kinderen gaan wat aarzelend het sportcomplex aan de Kalkwijk op. Alleen leiders en een enkele verzorger mogen mee.

Geen ouders, opa’s en oma’s

Voor de tegenstanders die van elders komen ligt dat iets anders. Van die teams mogen een paar ouders, die de kinderen hebben gereden, het complex op. ,,Heel jammer dat de ouders en opa’s en oma’s niet mee mogen’’, zegt leider en trainer Bert Greven van VV Engelbert. De club is met tien kinderen, jongens en meisjes. ,,We zijn al lang blij dat de kinderen nog kunnen spelen. Als zij maar plezier hebben.’’

Omkleden op het veld

De groep uit Engelbert trekt buiten op het veld de trainingspakken uit en de voetbalschoenen aan. ,,We doen het al weken zonder kleedkamer’’, zegt Abrina Caljouw, een van de weinige volwassenen. Ze helpt haar 8-jarige dochter Naomie met het aantrekken van haar sokken en schoenen. ,,Deze kinderen zijn nog jong zat om zich zelf te kunnen redden.’’

PR-man Henk Klatter van HS’88 vertelt dat er eventueel kleedkamers beschikbaar zijn. Er spelen minder teams dan verwacht en het clubgebouw is zo ruim opgezet dat afstand houden mogelijk is. Maar de kinderen vinden het prima zo.

Afmeldingen door corona

Op het programma stonden zes wedstrijden met jonge spelers, maar twee clubs hebben zich afgemeld. Bij een club is een lid besmet met corona en liggen alle wedstrijden even stil. Een andere opponent kreeg niet genoeg spelers op de been omdat een aantal thuis zit met verkoudheidsklachten.

,,Het is wat’’, verzucht Klatter. Normaliter is het op zaterdag druk op het voetbalcomplex. De club heeft veel jonge voetballers. ,,Die brengen altijd veel publiek mee. ,,Nu is het clubgebouw leeg, evenals de tent, die speciaal is neergezet om de gepaste corona-afstand te kunnen waarborgen. Langs de zijlijn staan een enkele verzorger en ouder. Natuurlijk juichen ze met de spelers mee als er wordt gescoord. Maar de sfeer is anders dan anders.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu