Corona of geen corona: de verkiezingen in Eemsdelta gaan ondanks de maatregelen nog gewoon door (maar wel een beetje anders dan normaal)

De herindelingsverkiezingen in de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum gaan vooralsnog gewoon door. Er wordt mogelijk wel een mondkapjesplicht ingesteld.

De raadzaal in het gemeentehuis van Delfzijl was voor één dag omgebouwd tot stemlokaal, zodat geoefend kon worden met het coronaproof stemmen.

De raadzaal in het gemeentehuis van Delfzijl was voor één dag omgebouwd tot stemlokaal, zodat geoefend kon worden met het coronaproof stemmen. Foto: DvhN

De strengere maatregelen en de ‘gedeeltelijke’ lockdown die dinsdagavond door premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge zijn aangekondigd, hebben geen grote gevolgen voor de herindelingsverkiezingen die op 18 november plaatsvinden in Delfzijl, Appingedam en Loppersum.

De drie gemeenten vormen op 1 januari 2021 samen de nieuwe gemeente Eemsdelta.

Mondkapje op?

Premier Rutte gaf tijdens de persconferentie aan dat er vanaf woensdag een dringend advies geldt om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes. De kans is groot dat dit advies een verplichting wordt. Als dat het geval is op 18 november, dan geldt die verplichting ook in de stemlokalen. Behalve de mondkapjesplicht verandert er zoals het nu lijkt niets, laat woordvoerder Lianne Buter van de gemeente Delfzijl weten.

Minister Kajsa Ollongren vindt het heel belangrijk dat de verkiezingen doorgaan. „Over de organisatie heeft het ministerie de afgelopen periode intensief overleg gevoerd met de herindelingsgemeenten en dat blijven we ook doen.”

Het is nog niet duidelijk wat er gebeurt in het geval van een complete lockdown. „Daar kan ik niet op vooruitlopen, dat hangt ook af van de specifieke maatregelen die op dat moment gaan gelden”, zegt Ollongren. „Leidend blijft dat het veilig moet zijn voor de kiezers om te stemmen, veilig zijn voor de stembureauleden, en dat de kiezers naar de stemlokalen moeten kunnen komen.”

Oefenen met coronaproof stemmen

Dit betekent niet dat er naast de mogelijke verplichting voor het dragen van mondkapjes geen andere maatregelen worden genomen. Eerder werd er op het gemeentehuis van Delfzijl al geoefend met het coronaproof stemmen.

Er komen kuchschermen, potloden en stemhokjes worden goed schoongemaakt en door routes uit te zetten binnen de stemlokalen kan de anderhalve meter afstand worden gewaarborgd.

In totaal tellen de drie gemeenten 30 stemlokalen. Normaal gesproken zijn er in woonzorgcentrum Damsterheerd in Appingedam en het woonzorgcentrum Van Julsingha in Delfzijl ook stemlokalen. Die zijn er dit jaar niet, met het oog op de kwetsbare bewoners. In plaats daarvan wordt er een stembureau gerealiseerd in Multifunctioneel Centrum Kabzeël in Appingedam en in Sporthal De Ringen in Delfzijl.

Zorgen over opkomst

De vraag blijft hoe hoog de opkomst wordt op 18 november. Gemeenteraadsverkiezingen trekken vaak niet veel mensen naar de stembus en nu blijven mogelijk meer mensen thuis door het coronavirus. Dat is een punt waar ook de gemeenten zich zorgen over maken. „We doen er in ieder geval alles aan dat mensen veilig kunnen stemmen”, zegt Buter.

De nieuwe gemeenteraad van Eemsdelta telt 29 zetels. In totaal doen tien partijen mee aan de verkiezingen. De drie gemeenten tellen samen 37.169 stemgerechtigden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu