Corona slaat toe op Joseph Haydnschool in Groningen: leerlingen thuis, lessen online

Foto: 112 Groningen

Het coronavirus heeft hard toegeslagen onder het lerarenteam van de Joseph Haydnschool in Groningen. Elf van de veertig leerkrachten zitten ziek thuis.

Vorige week in de herfstvakantie meldden zich de eerste leerkrachten met klachten. Daarop volgden er snel meer. Nu een kwart van de leerkrachten positief is getest en vier nog op de testuitslag wachten, heeft de school haar deuren gesloten.

655 leerlingen naar huis

De Haydnschool heeft 655 leerlingen verdeeld over vier locaties: Haydnlaan, Coendersweg, Helper Brink en Sweelincklaan. Aangezien leerkrachten op alle locaties lesgeven, zijn ze alle vier gesloten.

Vraag is of leraren elkaar hebben besmet

,,Of leerkrachten elkaar hebben besmet, is niet duidelijk’’, zegt Irene Deurman, woordvoerder van Openbaar Onderwijs Groningen, het bestuur waar de school onder valt. ,,De GGD kan dat niet uitsluiten maar ook niet uitsluiten dat het personeel het elders heeft opgelopen.’’ Het bronnen- en contact onderzoek zou er geen duidelijkheid over geven.

Uitzieken

Alle leerlingen krijgen zoveel mogelijk online les. Ook positief geteste leraren die in staat zijn les te geven doen dat. Zijn ze te ziek dan neemt een collega het over of krijgen ze tijdelijk geen les, zegt Deurman. ,,Sommigen liggen in bed en moeten echt uitzieken.’’

Hoop dat school maandag weer open kan

De besmette leraren moeten tien dagen in quarantaine en daarna 24 uur geen klachten meer hebben, daarna mogen ze weer aan het werk. Openbaar Onderwijs hoopt dat komende maandag de scholen weer open kunnen en leerlingen weer fysiek les kunnen krijgen.

De afgelopen weken onderzocht de organisatie wat voor impact de coronaregels hebben op de organisatie en het lesgeven op haar middelbare scholen. Dat zelfde onderzoek gaat ze nu ook doen op basisscholen, te beginnen op de Haydnschool.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu