Corona spaart het Noorden, maar zó worden we volgens Jaap van Dissel nooit immuun

RIVM-directeur Jaap van Dissel tijdens de briefing over het coronavirus in de Tweede Kamer. Foto: BSR Agency

Groningen, Drenthe en Friesland zijn nog altijd gevrijwaard van een groot aantal coronabesmettingen. RIVM-baas Jaap van Dissel schetst de keerzijde; zó worden we nooit immuun.

Van Dissel praatte de Tweede Kamer woensdag in Den Haag bij over de recente ontwikkelingen. Hoewel de opnamecurves afzwakken groeit de onzekerheid over het virus. ,,We moeten nog veel leren. We kennen dit virus pas vier maanden.’’

Een grote zorg is de immuniteit. Iemand die zwaar ziek wordt bouwt een sterke afweer op. Veel mensen worden echter licht verkouden. De afweer die ze opbouwen tegen Covid-19 is gering. Zijn ze dan immuun? Kunnen ze een ander niet meer besmetten? En voor hoe lang? ,,We weten het niet.’’

Van Dissel noemde dit ,,een belangrijke vraag’’. Medici en virologen hebben nog geen idee wanneer iemand met milde klachten niet meer besmettelijk is. Ze zijn koortsachtig op zoek naar antwoorden.

Een bijkomend probleem is dat immuniteit tegen luchtweginfecties niet levenslang standhoudt, zoals dat bijvoorbeeld met mazelen het geval is. Vermoedelijk zal Nederland nooit meer zonder corona zijn. Van Dissel: ,,Je gaat nooit naar 0 toe. Dit virus blijft wel.’’

Nederland telt nu bijna 20.000 coronapatiënten. Brandhaarden zijn er in Brabant (Uden/Veghel), Overijssel en Goeree-Overflakkee. De noordelijke provincies kennen nog altijd ,,heel weinig’’ besmettingsgevallen. Van Dissel wijt dit aan het feit dat de introductie van het virus vanuit Oostenrijk hier snel is ingedamd.

Verpleeghuizen

Speciale zorg is er voor de verpleegtehuizen. Hier zijn landsbreed rond de tweeduizend bestemmingsgevallen geteld. Het aantal sterfgevallen staat op 281. Van de 2500 verpleeghuizen hebben er 900 één of meerdere coronabesmettingen gemeld.

Groningen, Drenthe en Flevoland zijn het minst hard getroffen. Friesland telt rond de 10 getroffen verpleegtehuizen, de drie andere nog geen handvol.

De komende weken wordt steeds meer zorgpersoneel getest. Dat is niet het Ei van Columbus, waarschuwde Van Dissel. Het zijn immers momentopnames en over de mate van immuniteit leren we niks.

Wat betreft de intensive care-opnamen belanden we waarschijnlijk niet in het zwarte scenario. Het slechte nieuws: we zitten nog weken- zo niet maandenlang vast aan beperkende maatregelen vanwege het coronavirus.

Marathon

Van Dissel sprak meermaals van een marathon, inspecteur Gezondheidszorg Ronnie van Diepen had het over een triatlon. In de ziekenhuizen wordt de situatie pas behapbaar als het aantal ic-opnamen zakt tot de 700. Woensdag stond de teller op 1424.

Sinds dit weekeinde zien de ziekenhuizen een volgens ic-voorzitter Diederik Gommers ,,ongelooflijk snelle afname’’, zodat we dat punt mogelijk al in juli bereiken. Van versoepeling van maatregelen wil het outbreakteam evenwel nog niets weten.

Gommers kon één lichtpuntje noemen. IC-patiënten die stervende zijn, mogen nu in hun laatste levensuren maximaal één dierbare bij zich hebben. ,,Dat is ondoenlijk, onmenselijk bijna.’’ De ziekenhuizen hopen deze maatregel in de loop van volgende week te kunnen versoepelen.

Nieuws

Meest gelezen

menu