Corona-uitbraak bij woonzorgcentrum Vredewold in Leek: 12 bewoners overleden, 70 besmettingen

De Vredewold in Leek Foto: Google Maps

Bij woonzorgcentrum Vredewold in Leek zijn 12 bewoners overleden aan corona. In totaal raakten 35 bewoners en 35 personeelsleden besmet met Covid-19.

De meeste besmettingen zijn op de gesloten verpleegafdelingen. Op een enkeling na werden hier alle bewoners ziek. Maar ook op afdelingen met minder zorg zijn slachtoffers gevallen. ,,Heel verdrietig’’, reageert bestuurder Goos Knol.

Zestig verpleegbewoners en cliënten van een aanverwante afdeling kregen enkele weken geleden de eerste vaccinatie met het Pfizer vaccin. Het is bekend dat de eerste prik nog geen volledige bescherming biedt.

Mogelijk minder klachten dankzij eerste enting

Knol: ,,Sommigen hadden nauwelijks klachten. Tien anderen zijn weer hersteld.” Hij denkt dat de vaccinaties erger hebben voorkomen: „We kunnen het niet wetenschappelijk onderbouwen, maar de lichte klachten zijn mogelijk te danken aan het feit dat ze al gevaccineerd waren.’’

De groep krijgt donderdag de tweede injectie. Bij de bewoners die zijn overleden was volgens Knol sprake van onderliggend lijden.

Vredewold telt in totaal 140 bewoners. ,,We zijn druk in overleg over de vaccinatie van de andere bewoners, maar het valt niet mee om dat praktisch en snel voor elkaar te krijgen’’, verzucht Knol. De rest is zoals het nu lijkt medio maart aan de beurt.

Ook 35 personeelsleden besmet

Ook 35 personeelsleden raakten besmet. ,,Heel vervelend, het is puzzelen om de bedrijfsvoering op peil te houden.’’ Vredewold krijgt hulp van andere zorginstanties voor de noodzakelijke verpleegkundige en medische zorg. ,,Vrijwilligers willen we nu zo min mogelijk over de vloer om het aantal besmettingen in te dammen.’’

Knol hoopt dat de uitbraak op z’n retour is. ,,Maar ik durf dat nog niet met zekerheid te zeggen. Het beeld wisselt.’’

Verpleegunit deze week weer open

De verpleegunit gaat eind deze week weer open voor bezoek als er geen nieuwe besmettingen bijkomen. ,,Bij een besmetting gaat een hele afdeling direct in quarantaine om verspreiding tegen te gaan.’’

In het woonzorggedeelte zijn nog een aantal mensen ziek. Deze afdelingen blijven voorlopig gesloten voor bezoekers.


Oudste bewoner van Noord-Nederland in goede gezondheid

Het coronavirus is voorbij gegaan aan de oudste inwoner van Leek, van de provincie Groningen en van het hele Noorden: Ebeltje Boekema-Hut. Ze is 109 jaar, woont in Vredewold en verkeert in goede gezondheid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu