Coronacrisis kost provincie Groningen en Noord-Drenthe bijna 400 miljoen euro per maand

Wethouder Paul de Rook. Foto: Gemeente Groningen

De economie in de gemeente en provincie Groningen plus de regio Groningen-Assen wordt hard geraakt door de coronacrisis. De coronamaatregelen hebben in het gebied een negatief effect van bijna 400 miljoen euro per maand.

Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdamse onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek in opdracht van de provincie Groningen, de gemeente Groningen en Regio Groningen-Assen.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat de coronamaatregelen een negatief effect van 324 miljoen euro hebben op de economie van de provincie Groningen voor elke maand dat de crisis voortduurt. Voor de regio Groningen-Assen is dit per maand 319 miljoen euro. Opgeteld gaat het voor de provincie Groningen en Noord-Drenthe samen om een negatief effect van 392 miljoen euro per maand.

Een eerste indruk is dat vooral banen in branches zoals uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling, restaurants en cafés, in de detailhandel en in de transportsector worden geraakt door de crisis. De reisbeperkingen zouden ook grote gevolgen kunnen hebben voor het aantal internationale studenten dat naar Groningen komt om te studeren. Dat zou negatieve financiële gevolgen hebben voor de hogere onderwijsinstellingen in Groningen.

Geen rekening gehouden met overheidssteun

Paul de Rook, wethouder Economie van de gemeente Groningen en bestuurder van Regio Groningen-Assen, laat weten dat het nodig is om een inschatting te maken van de economische impact, ook al is deze nog onzeker: ,,Veel van onze lokale ondernemers, instellingen en werkenden zonder vast dienstverband zien hun inkomen grotendeels wegvallen. Dat is vreselijk voor hen en ik vind dat we moeten nadenken over hoe wij ons op de nieuwe situatie kunnen aanpassen.”

In het onderzoek is geen rekening gehouden met de maatregelen die de overheid neemt om ondernemers te ondersteunen, bijvoorbeeld via de NOW-regeling. Er is in dit onderzoek alleen gekeken naar wat de maximale impact als er geen overheidsmaatregelen zouden zijn. De werkelijke impact kan daardoor lager uitvallen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu