'Coronahotel' in Haren klaar voor eerste asielzoekers: 'We nemen een hele reeks harde en zachte maatregelen'

Het COA is klaar om de eerste asielzoekers met een coronabesmetting of -verdenking op te vangen in Haren. Wanneer ze komen en hoeveel het er worden? ,,We zijn afhankelijk van de dagkoers.’’

Het voormalige Nescio Hotel in Haren fungeert tot zomer volgend jaar als tijdelijk quarantainecentrum voor asielzoekers die (mogelijk) corona hebben.

Het voormalige Nescio Hotel in Haren fungeert tot zomer volgend jaar als tijdelijk quarantainecentrum voor asielzoekers die (mogelijk) corona hebben. Foto: Jaspar Moulijn

Het geluid van boormachines giert nu nog door de lege gangen en ook de laatste hekken moeten nog worden geplaatst. Maar als het aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ligt kunnen de eerste van maximaal honderd bewoners hun intrek nemen in het voormalige Nescio Hotel in Haren. Tot volgend jaar zomer dient het als centraal quarantainecentrum voor de noordelijke asielcentra.

Wifi en magnetronmaaltijd moet verblijf op kamer veraangenamen

Een groot deel van de kamers is inmiddels klaar, laten COA-woordvoerder Jacqueline Engbers en adjunct-locatiemanager Joep Abbing zien tijdens een rondleiding. Het oude meubilair is vervangen door een sober bed, een bureautje en een zitje met twee stoelen. Met een opklapbed zijn ze uit te breiden van één- naar tweepersoonskamer. Er is wifi voor contact met het thuisfront en een kleine magnetron om de maaltijden op te warmen die om veiligheidsredenen op de kamers worden geserveerd.

Dat laatste is een belangrijk punt. Vanwege de besmettingsrisico’s moeten alle toekomstige gasten in principe op het hotelterrein blijven. Het is een zeer gevoelig punt bovendien: toen de komst van het quarantainecentrum twee weken terug werd aangekondigd, reageerden omwonenden verontrust. Bewoners van vier aangrenzende seniorenappartementen vrezen voor hun eigen gezondheid en eisen garanties dat hun tijdelijke ‘buren’ niet op straat gaan zwerven of het dorp intrekken.

Sigaretje moet op balkon, luchtje scheppen binnen afgezette ruimte

,,Daarvoor nemen we een hele reeks harde en zachte maatregelen’’, legt Abbing uit. Zo’n harde maatregel is bijvoorbeeld het hekwerk dat nu wordt opgetrokken rond het achterste deel van het hotel waar het quarantainecentrum is ingericht (het vroegere hoofdgebouw en entree zijn geen onderdeel van de opvang). ,,‘Zacht’ zijn onder meer de wifi en het lekkere eten van onze vaste Belgische cateraar’’, zegt Abbing.

Het is allemaal bedoeld om het verblijf een beetje te veraangenamen gedurende die tien tot veertien dagen afzondering op de kamers. Gemeenschapsruimtes zijn er (uiteraard) niet, wel is op het terrein een ruimte afgezet om een luchtje te scheppen of even de benen te strekken. Voor een sigaretje zijn enkele balkons gereserveerd (eveneens met een hek afgegrendeld). Tabak of andere dringende boodschappen moeten worden besteld bij de 25 medewerkers van het COA die het centrum runnen.

Om het besmettingsrisico tot een minimum te beperken, is het centrum opgedeeld in drie afdelingen: een blauwe zone (met de centrale entree en kantoren voor de COA-medewerkers), een oranje (met quarantainekamers voor bewoners van azc’s waar corona is vastgesteld maar van wie niet is aangetoond dat ze besmet zijn) en ten slotte een rode isolatie-afdeling (voor asielzoekers die positief zijn getest op het virus). Als zij daadwerkelijk ziek worden, kunnen ze eventueel alsnog naar het ziekenhuis. Een eigen gezondheidsteam ziet daar samen met een lokale huisarts permanent op toe.

Omwonenden: ‘Onze veiligheid is essentieel’

Die maatregelen hebben de onrust in de buurt inmiddels enigszins getemperd. Maar het zit de omwonenden nog steeds niet lekker dat ze pas door de gemeente en het COA werden geïnformeerd nadat ze het nieuws in de media lazen, zegt gezamenlijk woordvoerder Frans ten Horn. ,,Wij hebben er best begrip voor dat er ook voor deze mensen opvang moet komen. Maar op deze plek zit je pal op een buurt met heel kwetsbare mensen, merendeels boven de 65.’’

De kou is een beetje uit de lucht bij de omwonenden na het ‘informatiemoment’ dat gemeente en COA dinsdag belegden in het voormalige gemeentehuis van Haren. Donderdag volgt er nog een. Ook is een vervolgafspraak gemaakt om komende week verder te praten, zegt Ten Horn. ,,Voor ons is essentieel dat onze veiligheid is gegarandeerd. Wij hebben net een hele zomer binnen gezeten: we willen zeker weten dat we niet alsnog corona krijgen door het COA.’’

‘Haren’ pas in beeld als quarantaine binnen azc niet lukt

Engbers verwacht niet dat er ook besmette mensen uit het asielzoekerscentrum in Assen naar Haren komen. Deze week werd duidelijk dat 35 van de 950 bewoners positief zijn getest op corona. Zij kunnen allemaal bij de Asser opvang zelf in quarantaine of isolatie worden gehouden. Dat kan nog veranderen nu het COA ook alle kwetsbare bewoners test. Als daar nieuwe besmettingen uit rollen, kan Haren alsnog in beeld komen.

Maar de voorkeur heeft dat niet, benadrukt Engbers. ,,Wij vangen besmette bewoners of mensen met een coronaverdenking liefst op binnen de asielopvang waar ze wonen. Zeker met zwangere vrouwen of andere kwetsbare personen willen we zo weinig mogelijk ‘slepen’. Alleen als het het niet lukt in het eigen azc biedt deze nieuwe locatie uitkomst. Dat is een puzzel die we elke dag opnieuw moeten leggen.’’

,,We zijn afhankelijk van de dagkoers’’, zegt Abbing ,,Uurkoers, zelfs.’’ De ruim zevenduizend bewoners van de twaalf asielcentra in Groningen, Friesland en Drenthe worden getest volgens RIVM-voorschrift: als zij corona-achtige klachten vertonen. Bij elke positieve test moet de puzzel opnieuw worden gelegd. ‘Haren’ komt in beeld als quarantaine binnen het azc in kwestie niet valt te regelen. Het COA is volgens Engbers nog op zoek naar meer locaties voor vergelijkbare quarantainecentra, ook in Friesland en Drenthe.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu