Coronaluwte, maar de reguliere zorg in ziekenhuizen Drenthe en Groningen komt nauwelijks op gang

Ook operaties moeten weer op gang komen. Foto: Archief DVHN/Corné Sparidaens

De ziekenhuizen en andere zorg in het Noorden komen uiterst moeizaam weer op gang.

De ziekenhuizen in het Noorden besloten op vrijdag 13 maart met een derde van de normale zorg te stoppen, om plaats te maken voor een verwachte golf coronapatiënten. In de praktijk stopten ze vaak zelfs de helft van de behandelingen of meer. Daarmee waren de noordelijke ziekenhuizen sneller met die ‘afschaling’ dan ziekenhuizen in veel andere regio’s.

Operatiecomplex staat leeg

De golf coronapatiënten viel vervolgens erg mee, maar het herstarten van de gewone zorg komt uiterst moeizaam van de grond. Patiënten komen mondjesmaat en het anders inrichten van de gebouwen is erg lastig. En er is een tekort aan verpleegkundigen.

Het gloednieuwe operatiecomplex van de locatie Refaja Stadskanaal staat al sinds het begin van de coronacrisis leeg. Het lukte niet er meteen weer te beginnen met opereren omdat er een tekort is aan verpleegkundigen. Die zijn naar Emmen overgeplaatst voor zorg aan coronapatiënten. Een deel is ook thuis.

Het herstarten van de poliklinieken lukt bij alle drie de ziekenhuizen van Treant nog niet. Het herinrichten van de poli’s, om besmettingen te voorkomen, is een lastige klus.

Veel patiënten willen niet komen

Maar wat ook opvalt: veel patiënten willen niet komen. En dat is niet alleen bij Treant zo. De hele gezondheidszorg heeft de grootste moeite weer met het normale werk te beginnen. Huisartsen, ggz; ze blijven het allemaal rustiger houden dan anders. Patiënten blijven bang voor besmetting. Het op een andere manier organiseren van de zorg is ook een lastige klus.

,,Het opschalen kost meer tijd dan het afschalen’’, zegt bestuurder Ron Akkerman van de Treant Zorggroep. ,,We doen nu wel heel veel met beeldbellen’’, voegt bestuursvoorzitter Paula Nelissen toe. ,,Een deel van de zorg is natuurlijk al deze tijd wel doorgegaan. De acute zorg, de noodzakelijke operaties. Maar het werken op de nieuwe manier, met spatschermen en andere beschermingsmiddelen, is een hele uitdaging.’’

Advertenties van Lentis

Ruim vier weken geleden besprak het ROAZ, Regionaal Overleg Acute Zorg, voor het eerst hoe de gewone niet-coronazorg weer opgestart kon worden. Dat bleek in de praktijk lastig. Een week later besloot Treant alvast te proberen weer ‘open’ te gaan. Landelijk werd er op dat moment nog druk overlegd met de zorgverzekeraars en de Nederlandse Zorgautoriteit. Maar nu, vier weken later, is het nog steeds niet zo ver.

Ook andere vormen van zorg kampen ermee. Lentis, de Groningse instelling voor psychiatrie, heeft de deuren weer geopend. Maar de cliënten stromen bepaald nog niet toe. Met advertenties hoopt de instelling de patiënten nu weer over de brug te krijgen. ,,De afgelopen tijd hebben we de meeste zorg via beeldbellen gedaan’’, zegt een woordvoerder. ,,Een deel van de cliënten heeft het beeldbellen en online contact als prettig ervaren. Maar niet iedereen kan uit de voeten met contact op afstand. Vanaf nu kunnen we ook weer de face to face contacten hebben, zij het de komende tijd met plexiglas ertussen.’’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu