Coronapas is juridisch geen probleem, zegt RUG-hoogleraar Jan Brouwer. Maar deze horeca-ondernemers vrezen vervelende discussies aan de deur

Invoering van de coronapas om cafés en restaurants binnen te komen is juridisch geen probleem, zegt de Groningse hoogleraar Jan Brouwer.

Terras op de Grote Markt in Groningen, afgelopen voorjaar.

Terras op de Grote Markt in Groningen, afgelopen voorjaar. Foto: Corné Sparidaens

Rammelt een plan van het kabinet juridisch, dan is Brouwer (hoogleraar algemene rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen) nooit te beroerd om het te kraken. Maar tegen de omstreden coronapas die premier Mark Rutte en gezondheidsminister Hugo de Jonge vanavond naar alle waarschijnlijkheid aankondigen heeft hij niks in te brengen.

,,Juridisch kan de coronapas prima”, zegt Brouwer. ,,Mits de Tweede Kamer ermee instemt.” Dat is de voorwaarde die de wet publieke gezondheid stelt aan de invoering van de coronapas, die waarschijnlijk per zaterdag 25 september wordt ingevoerd.

En zo komt uit wat Brouwer 1,5 jaar geleden, aan het begin van de pandemie, al had voorspeld. ,,Ik heb toen in een podcast van RTV Drenthe gezegd dat er een coronapas voor toegang zou komen”, zegt Brouwer. ,,De directeur van de TT in Assen zat er ook bij en noemde het allemaal onzin, maar ik had het destijds toch wel goed ingezien.”

'Op elk terrasje moesten we de QR-code laten zien'

Brouwer is net terug van vakantie in Frankrijk, waar de digitale pas (na vaccinatie of recente negatieve coronatest) al anderhalve maand praktijk is. ,,Op elk terrasje en in elk café en restaurant moesten we de QR-code laten zien”, zegt Brouwer. ,,Daar werd heel strak op toegezien. Begrijpelijk ook, want er staat een torenhoge boete op als een zaak betrapt wordt.”

Naar een identiteitsbewijs werden Brouwer en zijn vrouw in Frankrijk niet gevraagd. De professor gaat ervan uit dat dit wel onderdeel zal zijn van de Nederlandse praktijk.

Hij heeft weinig moeite met de komst van de coronapas. ,,Er is geen sprake van dwang”, zegt Brouwer. ,,Want je hóeft niet naar het café of een evenement. Je kunt wel spreken van drang. In de afweging die een overheid moet maken tussen het belang van collectief en het belang van het individu, vind ik dat in dit geval geoorloofd.”

Vervelende discussies aan de deur

Horeca-ondernemers vrezen met de coronapas vervelende discussies aan de deur met klanten die geen QR-code hebben.

Voor de bruiloften die hij organiseert ziet Roald Reitsema (eigenaar cateringbedrijf s’Amuse en meerdere horecazaken in en rond Groningen) lichtpunten. Tot nu toe mocht er alleen gedineerd worden en zo weinig mogelijk rondgelopen door gasten, maar vanaf 25 september kan er – naar alle waarschijnlijkheid – ook weer gedanst worden.

,,En dat is toch men wil bij een bruiloft”, zegt Reitsema. ,,Niet alleen maar lekker eten, maar ook een echt feestje vieren, met staan, borrelen en dansen. Heel mooi dat dit straks weer kan, omdat de anderhalvemeterregel vervalt.”

'Ik vind dat een héél ongelukkig vooruitzicht'

Maar onverdeeld blij met het versoepelingsplan is hij niet. De coronapas ziet hij niet zitten. ,,Stel je voor dat de oma van een bruiloftspaar voor wie wij het feest organiseren haar telefoon niet bij zich heeft”, zegt Reitsema. ,,Die móeten wij dan weigeren. Ik vind dat een héél ongelukkig vooruitzicht. Dat is toch niet gastvrij?” Reitsema weet dan ook nog niet of hij gasten wel wil vragen naar de coronapas.

De zorgen over de coronapas leven in de sector heel erg, zegt Irene van der Velde van de afdeling Groningen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ze vreest vervelende discussies aan de deur met mensen die geen geldige QR-code kunnen of willen laten zien. ,,Bovendien moeten we meer mensen bij de deur zetten om alles te controleren”, zegt Van der Velde.

Voor de nachthoreca zitten versoepelingen er bovendien niet in, constateert ze. Vanaf middernacht moet de zaak dicht. ,,Dat betekent dat je om 23.30 uur de laatste ronde moet doen, heel jammer. Tegelijk stoppen de noodmaatregelen per 1 oktober voor de horeca”, zegt Van der Velde. ,,Al met al word ik hier niet blij van.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu