Coronapatiënte was etmaal ongetest in Ommelander Ziekenhuis Groningen

De entree van het Ommelander Ziekenhuis Groningen bij Scheemda.

De 62-jarige vrouw uit Nieuwe Pekela die in het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda ligt met een coronabesmetting, heeft daar een etmaal verbleven zonder dat bekend was dat ze het virus onder de leden had.

Het ziekenhuis heeft ‘contactonderzoek’ gedaan onder medewerkers en andere patiënten die bij de vrouw in de buurt zijn geweest. Daaruit blijkt dat 26 medewerkers en één andere patient in contact zijn geweest met de coronapatiente. Medewerkers zonder klachten blijven gewoon aan het werk. Ze moeten wel hun gezondheidstoestand in de gaten houden.

De GGD heeft contactonderzoek gedaan onder bezoekers die bij de vrouw zijn geweest. Daar is nog geen uitslag van bekend.

,,We hebben haar niet eerder getest omdat ze geen klachten had die passen bij het coronavirus’’, zegt bestuurder Hennie Sanders van het Ommelander Ziekenhuis. ,,Dat is volgens het protocol van het RIVM.’’

Protocol

Volgens dat protocol worden ook niet alle mensen waar de vrouw mee in contact is geweest per definitie getest, zegt Sanders.

De vrouw meldde zich dinsdag zelf bij de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Ze is die dag opgenomen omdat ze ziek was, maar dus niet de klachten heeft die horen bij corona zoals hoesten, verkoudheid en koorts. Standaard worden patiënten op een gegeven moment ook getest op influenza en daar is nu ook een test op corona aan toegevoegd. Daaruit bleek woensdagmiddag dat ze covid-19 had.

Redelijk

De vrouw ligt sindsdien in isolatie. Het gaat volgens Sanders ,,redelijk’’ met haar. Ze is ziek maar ligt niet aan de beademing.

Het Ommelander Ziekenhuis neemt net als andere ziekenhuizen allerlei maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen. Zo worden polibezoeken afgebeld en zo mogelijk telefonisch afgehandeld, zijn allerlei bijeenkomsten afgelast en is zorgpersoneel geadviseerd niet te reizen en zo min mogelijk met veel mensen in een ruimte te zijn. De maatregelen in het OZG zijn ongeveer dezelfde als in het UMCG.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu