Coronapatiënten in Martini Ziekenhuis kunnen bloed krijgen van genezen patiënten: onderzoek naar effect toedienen antistoffen

Coronapatiënt in het Martini Ziekenh Foto: Jan Buwalda

Het Martini Ziekenhuis doet als enige ziekenhuis in Noord-Nederland mee aan een grootschalig wetenschappelijk onderzoek onder leiding van Erasmus MC in Rotterdam. Coronapatiënten krijgen hierin bloedplasma van genezen patiënten toegediend.

Het plasma, dat afkomstig is van donoren die genezen zijn van het virus, bevat antistoffen. Onderzoek moet aantonen of toediening van dit plasma het ziekteverloop positief kan beïnvloeden.

Vorige week kreeg de eerste coronapatiënt in het Martini Ziekenhuis bloedplasma toegediend.

Samenwerking Erasmus MC, Sanquin en bijna 20 ziekenhuizen

„Het onderzoek is een samenwerking tussen het Erasmus MC, bloedbank Sanquin en bijna twintig Nederlandse ziekenhuizen", licht internist-infectioloog Imro Vlasveld van het Martini Ziekenhuis toe in een persbericht. ‘Samen proberen we zo snel mogelijk voldoende deelnemers te betrekken om de effecten van het toedienen van bloedplasma van genezen patiënten te kunnen vaststellen. Op dit moment is er nog geen bewezen effectieve behandeling voor coronapatiënten.’

Behandeling met donorplasma had gunstig effect op SARS-patiënten

Tijdens de SARS-uitbraak in 2003 bleek behandeling met donorplasma van genezen SARS-patiënten te leiden tot een gunstig effect op de opnameduur. Dit principe wordt nu onderzocht bij coronapatiënten.

Vlasveld: „Alle volwassen patiënten die recent positief zijn getest op het coronavirus en in ons ziekenhuis worden opgenomen, kunnen meedoen aan dit onderzoek. "

Na voorlichting krijgen de patiënten zelf de keuze om deel te nemen. Vervolgens worden zij op basis van loting ingedeeld in één van de twee groepen: de testgroep krijgt het plasma met antistoffen toegediend, de controlegroep krijgt de standaard behandeling. Zo kunnen de onderzoekers vaststellen of het toedienen van bloedplasma met antistoffen een gunstig effect heeft op het verloop van de ziekte.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu