Henk en Antje uit Wedde houden hun eigen Lichtweek met 'Coronapoppen' in de tuin

Henk en Antje Bleeker vieren met hun 'corona-poppen' toch een beetje de Lichtweek. Foto: Huisman Media

De 62ste editie van de Lichtweek in Wedde is officieel afgelast maar Henk en Antje Bleeker vieren hem toch. Ze hebben twee ‘coronapoppen’ in hun tuin gezet.

Vanwege de coronacrisis wordt de Lichtweek van Wedde, de oudste feestweek in misschien wel de hele provincie, deze dagen officieel niet gevierd. Maar helemaal niets doen, daar willen enkele dorpsbewoners niet aan.

Wie Wedde doorkruist, ziet namelijk toch enkele versierde en verlichte tuinen, het kenmerk van de Lichtweek. En zeker de tuin van Henk en Antje Bleeker valt op. Daarin staan twee poppen met mondkapjes op corona-afstand van elkaar en een bord waarop gewezen wordt op het 1,5 metertijdperk.

,,’s Avonds zijn de poppen verlicht zodat we hier toch een beetje de sfeer hebben die normaal in deze septemberweek in heel Wedde heerst’’, vertelt de 71-jarige Bleeker.

Hij en zijn vrouw hebben een hechte band met de Lichtweek die nu zijn 62ste editie beleefd zou hebben. Bij dat feest hoort dat de dorpsbewoners hun tuin versieren en verlichten aan de hand van een thema. Mensen uit de hele regio komen ‘s avonds naar Wedde om door de straten te rijden en de tuinen te bekijken.

,,We versieren onze tuin altijd maar waren ook bij de organisatie van de Week betrokken’’, vertelt mevrouw Bleeker. ,,Het feest is voor ons een echte traditie.’’

Enkele maanden geleden werd duidelijk dat de traditie dit jaar doorbroken zou worden, met dank aan de crisis. Door de braderie en andere onderdelen van de Week ging een streep.

,,Toen was de vraag ‘wat te doen met onze tuin?’’’, zegt Bleeker. ,,We hebben besloten die toch te versieren. We hebben onze twee poppen te voorschijn gehaald die ik ooit bij modehuizen op de kop tikte en we elk jaar in de tuin zetten, de kleding hangt af van het thema. Dit jaar heeft de organisatie geen thema opgegeven, de Week is immers afgelast. Dus hebben we zelf eentje bedacht, dat was niet zo moeilijk: de 1,5 meterregel. We hebben de poppen op 1,5 meter van elkaar gezet.’’

Henk en Antje Bleeker hopen van ganser harte dat die regel over een jaar niet meer geldt en dat dan heel Wedde weer 7 avonden lang in het licht baadt. ,,Want dat is toch het allermooiste, een echte Lichtweek.’’


Nieuws

Meest gelezen

menu