Coronauitbraak in ons eigen land? Dierenorganisaties slaan alarm om exotische wildmarkten: 'Gevaar van nieuwe pandemieën'

Dierenorganisaties willen de Nederlandse overheid alerter maken op de risico’s van de handel in wilde beesten, ’bushmeat’ en traditionele medicijnen. Ons land hoort volgens de organisaties bij de grootste doorvoerlanden van levende dieren, ivoor en 'foute' medicijnen.

Ook vleermuizen worden verhandeld in Nederland. Foto: Johannes Giez

Ook vleermuizen worden verhandeld in Nederland. Foto: Johannes Giez

„Virologisch onderzoek wijst uit dat driekwart van infectieziekten als corona is toe te schrijven aan de overdracht tussen dier en mens. Ook in Nederland is dat denkbaar op markten, in pillen en voedsel. En er is een verband met dierenleed.”

Zwartboek

Dat schrijven onder andere World Animal Protection, het International Fund for Animal Welfare en de stichtingen Aap en Spots in een zwartboek, dat maandag in Den Haag wordt gepresenteerd. „We willen daarmee niet alleen wilde dieren beschermen, maar ook het gevaar van nieuwe pandemieën indammen”, zegt woordvoerster Simone Eckhardt.

Ook in andere landen wordt volgens haar actiegevoerd om uitbraken van corona-achtige virussen te voorkomen door bijvoorbeeld strengere regels en beter toezicht op de internethandel en aan de grenzen. „We vragen regeringen om ook in EU-verband meer maatregelen te nemen.”

Botten en schubben

In het manifest worden vijftien maatregelen concreet benoemd en onderbouwd om de kans op besmettelijke ziekten stukken kleiner te maken, zoals het aanpakken van de onlinehandel in wilde dieren, een verbod op markten waar ook exotische beesten worden verkocht, wettelijk optreden tegen alternatieve medicijnen met botten, hoornen en schubben van wilde dieren.

 

De instantie Traffic, die voor de Europese Commissie de handel in wilde dieren bijhoudt, signaleert dat Nederland in de top-5 staat van doorvoerlanden van illegale producten, waaronder ivoor, koraal, levende dieren, tijgerbotten en ’foute’ medicijnen. „Steeds meer partijen worden door douanes in beslag genomen, maar het lijkt het topje van de ijsberg”, aldus Eckhardt.

Reptielen

World Animal Protection waarschuwt voor de risico’s van markten en beurzen met bijvoorbeeld reptielen en vogels in Nederland. Zo is er de bekende Vogelmarkt in Zwolle, Terraria in Expo Houten en AviMarkt Europe in Den Bosch. Er worden ook exotische dieren verhandeld.

Alle aanbieders benadrukken zich volledig te houden aan de wet. „Er zijn intensieve controles. Als de aangevoerde handel niet aan de eisen voldoet, wordt die geweigerd. Er zijn op de beursvloer ook dierenartsen aanwezig en de gemeente is nauw betrokken. Er wordt scherp toegezien op het welzijn van dieren”, benadrukt een woordvoerder van Expo Houten. De IJsselhallen en Brabanthallen stellen hetzelfde vast.

Volgens Eckhardt klopt dat niet. „De regels zullen best worden gevolgd, maar de kernvraag is of de regels nog deugen, zeker in het licht van corona. Er zijn al kritische vragen gesteld aan het kabinet. De dieren zitten te dicht op elkaar en komen in contact met mensen. Niet alleen vogels en reptielen, maar ook allerlei zoogdieren. Zelfs vleermuizen. Dat is niet goed.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu