Coronavirus brengt Het Hogeland financieel in het nauw

Wethouder Eltjo Dijkhuis: ,,De begroting wordt geen vrolijk verhaal.'' Foto: DVHN

Gemeente Het Hogeland dreigt door de coronacrisis in de financiële problemen te komen. Wethouder Eltjo Dijkhuis gaf gisteren alvast een ‘winstwaarschuwing’ af.

“Ik vrees dat de begroting voor volgend jaar geen vrolijk verhaal wordt. Er moeten, linksom of rechtsom, pijnlijke keuzes worden gemaakt’’, zegt Dijkhuis.

Wat de financiële gevolgen van de coronacrisis precies zijn, zegt hij nog niet te weten. ,,Maar dat ze verstrekkend zijn, is duidelijk. We moeten fundamentele knopen doorhakken. Welke, daar bezinnen we ons op.”

De gemeente is meer geld kwijt aan onder meer verkeersmaatregelen, ict voor digitale raadsvergaderingen, aanpassingen aan werkplekken, het ‘coronaproof’ maken van balies, aanschaf desinfectiemiddelen en extra kosten voor communicatie.

De gemeenteraad is deze week bijgepraat over de financiële malaise. Raadsleden krijgen half juni de voorjaarsnota voorgelegd. Daarin geeft het college aan op welke manier de begroting kan worden bijgesteld.

Van optimisme naar zorgen

Eind oktober sprak de wethouder zijn zorgen uit over de begroting 2019 maar deed Het Hogeland het in vergelijking met andere gemeenten niet zo slecht, zei hij. Het Hogeland is, net als andere gemeenten, veel geld (3 miljoen per jaar) kwijt aan de jeugdzorg en besloot minder extern personeel in te huren om de kosten te drukken. Dijkhuis zei toen: ,,We staan er financieel alleszins redelijk voor en dat is, als je om je heen kijkt, tamelijk uitzonderlijk’’. Zo hoefden de belastingen niet omhoog en was er geld voor het verbeteren van de winkelcentra in Bedum, Uithuizen, Uithuizermeeden en Winsum.

Minder inkomsten, meer uitgaven

Het Hogeland is niet de enige gemeente die door de coronacrisis in het nauw komt. Andere gemeenten geven aan minder inkomsten te hebben door minder toeristenbelasting en parkeergelden, en meer uitgaven voor (ondersteuning van) dorpshuizen, culturele instellingen en bijstandsuitkeringen. Ook schieten ze belastingen voor van inwoners en bedrijven die dat nu niet kunnen betalen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu