Coronavirus rukt weer verder op in Europa. Frankrijk kleurt donkerder. In Nederland heeft alleen Drenthe nog erg weinig nieuwe besmettingen

De nieuwe covid-19 Map of Europe met de nieuwe besmettingen van 8 t/m 14 augustus.

Het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus is sinds vorige week in grote delen van Europa verder toegenomen.

Dat blijkt uit de nieuwe plattegrond van Europese regio’s van journalistiek platform Innovation Origins en datajournalist Jelmer Visser .

De brandhaarden Dokkum en Groningen-stad maken dat Friesland en Groningen niet meer bij de top van minst besmette provincies horen. Drenthe is in Nederland nog steeds de regio met de minste nieuwe besmettingen en blijft ook in Europees opzicht bij de minst besmette gebieden horen.

Code oranje

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit weekeinde de reisadviezen voor negen nieuwe gebieden in Europa aangescherpt van ‘code geel’ naar ‘code oranje’. Dat geldt onder meer voor Brussel, Parijs, het gebied rond Marseille en de Balearen, zoals Mallorca en Ibiza, Malta en Spaanse regio’s rond Madrid en Almeria. Op bijgaande kaart is te zien dat daar meestal ook de meeste nieuwe besmettingen zijn.

De stijging van het aantal besmettingen in een aantal regio’s die er vorige week nog zorgwekkend uitzagen, neemt nu wat minder sterk toe. Dat geldt voor Zuid-Holland, waar het nog wel groeit maar minder hevig. Maar dat geldt ook voor regio’s in Spanje die een week ervoor nog erg veel nieuwe mensen positief testten. Het groeit er nog wel, maar minder hard.

Franse toeristische regio’s

Opvallend op de kaart van Europa is dat Frankrijk nu donkerder kleurt dan een week geleden. Dat komt door het gestegen aantal besmettingen in de regio rond Parijs maar ook in andere regio’s waar veel Nederlandse toeristen komen.

In Duitsland neemt het aantal besmettingen in de deelstaten vlak over de Nederlandse grens ook toe. Vorige week was het virus in heel Duitsland nog wat minder verspreid maar nu krijgen Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen toch met meer besmettingen te kampen, waarmee ze op een vergelijkbaar niveau als in Nederland komen. Maar meer oostelijk en zuidelijk blijft Duitsland erg ‘wit’, wat duidt op een erg laag aantal nieuwe besmettingen. In Italië blijft het ook opmerkelijk rustig.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu