Correspondent Niels Posthumus uit Zuidhorn dook in de rol die zijn naamgenoten hebben gespeeld bij de kolonisatie van Zuid-Afrika. Een soms ongemakkelijke zoektocht

Bijna alle Posthumussen blijven hangen in Friesland en Groningen. Niet Niels Posthumus, die er 8,5 jaar correspondentschap in Zuid-Afrika op heeft zitten. Hij dook in de rol die zijn naamgenoten hebben gespeeld bij de kolonisatie van het land. Een soms ongemakkelijke zoektocht.

Niels Posthumus, oud-Zuid-Afrikacorrespondent en toekomstig correspondent Verenigd Koninkrijk, in en bij zijn ouderlijk huis in Zuidhorn (ook zijn geboortehuis).

Niels Posthumus, oud-Zuid-Afrikacorrespondent en toekomstig correspondent Verenigd Koninkrijk, in en bij zijn ouderlijk huis in Zuidhorn (ook zijn geboortehuis). Foto: Corné Sparidaens

Hij weet precies hoe ver hij zijn hoofd moet intrekken; duizenden keren heeft hij het gedaan als hij hier naar binnen stapte. Bukt hij niet, dan knalt hij met zijn gezicht vol tegen de bovenkant van het deurkozijn van zijn ouderlijk huis. De woning is gemaakt voor de Zuidhorners van rond 1880, die toen gemiddeld 1,65 meter waren. Niels Posthumus (40) tikt de 2 meter aan.