Crêpes, vlees en bitterballen gekweekt op koffiedrab: waar moet je dit jaar zijn voor lekker eten op festival Noorderzon?

Even een hapje eten voor of na een Noorderzon-voorstelling? Of gewoon alleen een bezoek brengen aan een eiland? Bij deze eettentjes op Noorderzon moet je de komende vijf dagen nog zijn.

Waar kan je lekker eten op Noorderzon 2021? De caravan van Cut the Crêpe is een van de opties.

Waar kan je lekker eten op Noorderzon 2021? De caravan van Cut the Crêpe is een van de opties. Foto: DVHN

De twee eilanden op Noorderzon draaien dit jaar eigenlijk alleen maar om eten en drinken. De ingangen voor voorstellingen zitten buiten de eilanden en muziek is er niet. Om nog een beetje van de echte Noorderzonsfeer mee te krijgen moet je wel bij eiland Noord of Zuid zijn. De rijen om binnen te komen zijn op mooie avonden lang, je moet er dus wat over hebben om op Noorderzon te gaan eten. Ook qua geld. Vrij essentieel dus om te weten wát je er dan kan eten en drinken.

Het aantal eettentjes is – net als eigenlijk alles op het festival dit jaar – wat kleiner dan we gewend zijn. Er is op zich meer dan genoeg keuze, maar we missen wel wat. Waar zijn bijvoorbeeld de lekkere cocktails en mocktails waar we twee jaar geleden zo van genoten? Qua drinken blijft het sowieso bij de standaard bars van Noorderzon zelf, waar je fris, bier en wijn kan halen, een bar voor een kleine selectie speciaalbieren en twee koffiekarretjes (één op elk eiland).

Maar dan het eten. Waar kunnen we heen en wat vinden we ervan?

Cooking Highlander (Noord)

Hier haal je in knoflook gebakken brood met daarop knoflookkwark en verschillende toppings (tomatensaus, verse ui, komkommer, olijven, pepers, gebakken uien en siracha saus). Het brood is lekker knapperig, en combineert goed met de verse vooral frisse toppings, maar je krijgt te weinig en alles ligt in het midden. Bovendien wordt het brood geserveerd op een stukje karton dat te klein is, waardoor je brood deels op tafel ligt.

Prijs voor een garlic bread: 6 euro

Cow and Chicken (Noord)

Vlees, vlees, vlees, op nachos, brood en in wraps. We proberen een spicy chicken wrap en de enige vegetarische wrap van de kaart. Vooral die laatste doet het goed. Verrassend qua afwisselende smaken en structuren (walnoot, feta, knapperige sla, zoete knoflooksaus) en goed gevuld. De kipwrap mist pittigheid en afwisseling in groente; er zit vooral veel sla op. Gelukkig is de kippendij wel lekker mals.

Prijs van de wraps: 6 euro per stuk

Hoogeland Catering (Noord)

Hoogeland Catering staat al 25 jaar op Noorderzon en je haalt er onder andere oesterzwambitterballen met paddenstoelen die gekweekt zijn op koffiedik. Die zijn fantastisch. Ze hebben een goed knapperig korstje, de vulling is romig en de umami smaak springt eruit. Verder kan je hier onder andere saté, gehaktballetjes en zwarma (vegetarische shoarma) proberen.

Prijs voor portie van zes oesterzwambitterballen: 6 euro

Cut the Crêpe (Noord)

De dunne, Franse pannenkoeken van Cut the Crêpe zijn een oude favoriet op Noorderzon. Dit jaar staan ze in hun eigen kleine foodtruckcaravan in plaats van in de kraam zoals normaal gesproken. We nemen één met boter, citroen en suiker en één met suiker en kaneel. Die laatste is wat droog, dus die met citroen heeft onze voorkeur: fris, zoet en lekker romig. Enige nadeel is dat de boter de crêpe wel erg nat en vettig maakt.

Prijs van de crepes: 3,50 (kaneel) en 4 euro (citroen)

Toffe Koffie (Noord)

Als je wat anders dan fris of alcohol wil, kan je bijvoorbeeld terecht bij het koffiekarretje op eiland Noord. Je kan hier verschillende soorten koffie en andere warme dranken krijgen. Wij probeerden de Toffe Special (espresso, hazelnootsiroop, opgeschuimde melk) - die ik als fervent niet-koffiedrinker zelfs lekker vond - en een lekker romige, zoete chai latte.

Prijs voor de koffie en de chai latte: 4 euro

Kaas in ‘t Bakkie (Zuid)

Bij deze truck krijg je een papieren bakje dat voor de helft gevuld is met kaas (blauwe kaas, geitenkaas of Hollandse kaas of een mix) en de andere helft met een beetje groente (komkommer, paprika, cherrytomaten, bleekselderij) en stukjes Turks brood. Wij nemen een portie met blauwe kaas en één met een mix van geiten- en Hollandse kaas. Op zich is de smaak van de gesmolten kaas prima en het brood is lekker vers, maar het maaltje is wel een beetje karig. We hadden wel wat meer groenten willen hebben, want het frisse daarvan is juist het lekkerste bij de zoute, zware smaak van de kaas.

Prijs per portie met groente: 7,50 euro

Poffernier (Zuid)

Ben je echt naar Noorderzon geweest als je geen poffertjes hebt gegeten? Daar valt natuurlijk over te discussiëren, maar wij proberen ze dit jaar volgens traditie wel weer. Ze hadden iets langer gebakken mogen worden worden, zodat ze iets knapperiger waren geweest. Maar ze zijn in elk geval niet zuinig geweest met suiker, merk ik ook als de wind een halve portie suiker over mijn broek drapeert.

Prijs voor een portie: 5 euro

Block & Barrels (Zuid)

De jongens van Block & Barrels (ook een restaurant in de stad) maken hun (vegan) burgers en vleesgerechten dit jaar ook weer in hun truck op Noorderzon. Ik probeer een broodje met pulled pork. Het vlees daarop is supermals en smaakvol. Het is precies zout genoeg en een beetje pittig en goed gecombineerd met wat knapperige, zure groenten en frisse koriander. Ook het broodje is erg goed. Zacht, maar niet zompig (we weten allemaal wel dat dat soms gebeurt als je veel vlees en groenten op een broodje legt) en licht getoast.

Prijs voor het broodje: 10 euro

Niet geproefd deze keer, maar wel te krijgen: Caffé Mobile voor koffie en thee (Zuid), Mattie Gelati voor biologisch schepijs (Noord), Hasret voor kebab en falafel (Zuid), Steekjelos voor de bekende romige steekijsjes (Zuid).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Noorderzon
Eten & drinken
menu