Creatief duo veroorzaakt moezenplaag op Groninger basisscholen in aardbevingsgebied

Trees Nolden, Eva-Lynn, Sophie en Maartje Bröerken (v.l.n.r.) brachten Moeze en de aardbeving naar de Theo Thijssenschool in Hoogezand. foto dvhn

Op de Theo Thijssenschool in Hoogezand kregen Eva-Lynn en Sophie, beiden negen jaar, vrijdag als eersten op school het boek ‘Moeze en de aardbeving’.

Dat gebeurde in het bijzijn van de makers en uitgevers van het prentenboek voor kinderen van vier tot acht jaar.

In ‘Moeze en de aardbeving’, een project van tekenaar Maartje Bröerken en schrijfster Trees Nolden, worden de Groninger aardbevingen voor kinderen bespreekbaar gemaakt.

Aan de hand van een leswijzer met vragen en opdrachten, kunnen juffen en meesters oorzaak en gevolg van aardbevingen als gevolg van gaswinning, met en voor kinderen bespreekbaar maken. ,,Daarbij is er veel aandacht voor de emoties van de kinderen’’, aldus Nolden.

Moezenplaag op Groninger basisscholen

De uitreiking van de boeken op de Theo Thijssenschool in Hoogezand is het begin van een ‘moezenplaag’ op basisscholen in de Groninger aardbevingsgemeenten.

Die wordt gefinancierd door het Loket Leefbaarheid Groningen van Nationaal Programma Groningen (NPG). Zo wordt het mogelijk dat het eerste avontuur van Moeze wordt verspreid op basisscholen in het Groninger aardbevingsgebied.

Waar komen de scheuren in de huizen vandaan?

De makers zouden graag zien dat ‘Moeze en de aardbeving’ via de schoolbibliotheken wordt uitgeleend. Bröerken: ,,Kinderen kunnen thuis het verhaal van Moeze lezen en zo met hun ouders over de aardbevingen in gesprek raken.’’

Het verhaal gaat over muis Moeze in het Slochterbos die geconfronteerd wordt met een aardbeving en met Tammo Konijn en Liefke het lieveheersbeestje. Het drietal beleeft een spannend avontuur als ze antwoord zoeken op de vraag waar de scheuren in hun huizen vandaan komen.

Vragen en angsten waar kinderen mee worstelen

,,Kinderen zijn soms meer met aardbevingen bezig dan wij vermoeden’’, zegt Trees Nolden. ,,Is ons huis wel veilig, kan ik wel rustig gaan slapen en raak ik mijn vriendjes niet kwijt? Allemaal vragen en angsten waar kinderen mee worstelen.’’

Als ambassadeurs van Moeze op de Theo Thijssenschool boften Eva-Lynn en Sophie. Zij mochten hun boek mee naar huis nemen. De andere kinderen kunnen het vinden in de schoolbibliotheek.

Groninger muis op Terschelling

Intussen leggen Bröerken en Nolden de laatste hand aan het tweede boek met Moeze in de hoofdrol: ‘Moeze en de plastic soeptroep’.

Daarin belandt de avontuurlijke Groninger muis op Terschelling, waar met nieuwe vriendjes de plastic soeptroep wordt aangepakt. Ook dit avontuur van Moeze wordt uitgegeven door Profiel in Bedum.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu