Crisisteam Noorderzijlvest paraat en treft maatregelen. Stuwen in Westerkwartier naar beneden om water vlot naar Lauwersmeer af te voeren. Her en der staan weilanden onder water.

Leden van het crisisteam van waterschap Noorderzijlvest zijn zondag bij elkaar gekomen vanwege de enorme regenval die met name het Westerkwartier heeft geteisterd.

Aan de Westerweg in Noordwijk is een weiland voor een woning onder water komen te staan. Ook de oprit naar de woning staat onder water.

Aan de Westerweg in Noordwijk is een weiland voor een woning onder water komen te staan. Ook de oprit naar de woning staat onder water. Foto: Noordernieuws

,,We hebben besloten om de stuwen in ons werkgebied te verlagen. Daardoor kan het water sneller richting Lauwersmeer worden afgevoerd”, zegt Floris Knot, teamleider bij het schap.

In het Westerkwartier is afgelopen nacht veel regen gevallen. De hoeveelheden verschillen van vijftig - tot meer dan honderd millimeter. ,,Dat zijn normaal maandhoeveelheden”, meldt Knot. ,,Maar er zit veel water in de wolken en omdat er weinig beweging inzit valt er lokaal veel regen. In Oost-Groningen is wat dat betreft amper regen gevallen.”

Noorderzijlvest controleert peil in sloten

Medewerkers van het schap rijden in het gebied om de waterstand in de talloze sloten te controleren. ,,Weilanden staan her en der onder water en ook in sloten staat het water hoog.”

Knot verwacht niet eerder dan dat de waterstanden maandag weer op normaal peil zijn. Maar dan moet er niet nog eens zo’n bak regen vallen. Aan het eind van de middag kan het waterschap spuien bij Lauwersoog.

Het KNMI meldt dat in de middag in het hele land enkele stevige, nieuwe onweersbuien ontstaan. ”Bij de buien kan lokaal hagel voorkomen en kan er plaatselijk in korte tijd veel neerslag vallen, hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden”, aldus het KNMI.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu