Criticaster Moorlag was lovend over werkwijze Alescon

PvdA'er Moorlag wil niet weg zonder onderzoek ANP

John Kerstens, de PvdA’er die William Moorlag hypocrisie verwijt vanwege zijn rol bij Alescon, was al jaren op de hoogte van wat er bij het werkvoorzieningsschap gebeurde. Sterker nog, hij deelde complimenten uit over de creatieve werkwijze van de Drentse club.

Het Groningse Kamerlid William Moorlag ligt vol onder vuur vanwege zijn tijd als directeur van werkvoorzieningsschap Alescon. De rechter oordeelde vorige week dat Alescon mensen aan het werk zette via een constructie die in strijd was met de Wet sociale werkvoorziening.

Sindsdien klinkt er binnen de PvdA veel kritiek op Moorlag. Het partijbestuur eist zijn vertrek .

Eén van de criticasters is John Kerstens, de nummer 11 op de kandidatenlijst van de PvdA en de beoogde opvolger van Moorlag. Als Moorlag zijn baan als Kamerlid vanwege de Alescon-affaire verliest, volgt Kerstens hem op.

Opvallend is dat Kerstens in 2013 en 2014 als Kamerlid werkbezoeken aan Alescon bracht en hij zich hierbij positief uitliet over de werkwijze van het werkvoorzieningsschap.

„Kerstens was positief over ons”, vertelt jobcoach Annet Kuipers van Alescon, die destijds als voorzitter van de OR bij de werkbezoeken aanwezig was.

Zelf geeft Kerstens aan dat bij zijn werkbezoeken niet is gesproken over de constructie waarmee de mensen aan het werk waren.

Meerdere aanwezigen bij het werkgezoek bestrijden dat. Kerstens en ook andere Kamerleden kregen een rondleiding en een presentatie over de werkwijze van Alescon, aldus Kuipers. Hierbij kwam ook de constructie aan bod. Een delegatie van Alescon is ook eens bij Kerstens op bezoek geweest in Den Haag, zegt Kuipers.

„We hebben nooit een geheim gemaakt van wat we aan het doen waren”, zegt ze. „Sterker nog, we kregen te horen dat Den Haag ons zag als een voorbeeld van hoe je om kon gaan met alle veranderingen die eraan komen.”

In maart van dit jaar, kort voor de verkiezingen, ontving Kerstens een mail over de perikelen tussen de vakbond en Alescon, zie onderstaande afbeelding. Ook toen kwam hij niet in het geweer tegen de constructie.

Wat gebeurde er precies bij Alescon?

Kort de situatie: Alescon helpt als werkvoorzieningsschap mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt aan werk. Om dit ondanks bezuinigingen vanuit het Rijk te kunnen blijven doen, richtte Alescon in 2011 een eigen uitzendbureau op. Via dit uitzendbureau kregen mensen banen in het reguliere bedrijfsleven en bij het werkvoorzieningsschap.

Deze mensen werden betaald via de CAO’s voor de uitzendbranche en de CAO’s van de branches waarin ze werkten. Dit betekende iets minder goede arbeidsvoorwaarden dan voorheen.

Ideaal was dat niet, blikt jobcoach Kuipers terug, maar het was wél een manier om te voorkomen dat mensen vanwege de bezuinigingen werkloos thuis zaten. „Ook als OR hebben we hier geen bezwaar tegen gemaakt omdat we wisten dat vakbonden FNV en CNV erbij betrokken waren. Tuurlijk, verschillende arbeidsvoorwaarden, dat voelt niet eerlijk. Maar we zagen: we doen dit of de deur gaat op slot. Ik begrijp nog steeds dat deze keuze destijds is gemaakt.”

Het was, kortom, het beste van twee kwaden.

Via deze constructie werkte Alescon het grootste deel van de wachtlijst weg. Het gaat goed tot de FNV, onder leiding van de net aangetreden Gea Lotterman, een draai maakt. De vakbond die eerder akkoord was met de regeling spreekt nu van een schijnconstructie en begint net voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017 een rechtszaak tegen Alescon.

Blijkbaar mag deze werkwijze van Alescon toch niet, weet Kuipers sinds de rechter Alescon vorige week in het ongelijk stelde. „We hebben de rechtszaak niet voor niets verloren. Maar wat mij dwarszit, is dat dit alles begon met enorme bezuinigingsrondes vanuit de politiek. We hebben miljoenen bezuinigd, op alle niveaus.”

En, voegt ze er aan toe, geheimzinnig is hier nooit over gedaan. Drentse gemeenten, vakbonden en ook Kamerleden als John Kerstens, de beoogde opvolger van Moorlag, waren juist positief. „Alescon was een voorloper”, zegt Kuipers. „Zo stonden we in Den Haag bekend.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu