Crowdfundingsactie voor Chun (de man die bestaat) is een overweldigend succes: het beoogde bedrag is binnen

Chun, de man die niet bestaat foto: Duncan Wijting Foto: Duncan Wijting

In nog geen 24 uur tijd hebben honderden mensen een bijdrage geleverd aan een crowdfundingsactie voor Chun Shen Yan (32) uit Groningen. De actie begon dinsdagavond. Woensdagavond was de beoogde 15.000 euro al binnen.

Meer dan 800 mensen hadden rond 23.30 uur een bedrag overgemaakt. Met de actie willen de initiatiefnemers procedures financieren die nodig zijn om de 32-jarige Chun aan een verblijfsvergunning te helpen.

Het is prachtig om te zien, zei Aldert Zoutman uit Groningen eerder op de avond. Zoutman - voormalig eigenaar van muziekzaak Tonika - begon de actie samen met zijn partner Nancy Zoutman. Zij kennen Chun niet, maar lazen over zijn situatie in Dagblad van het Noorden . Ze vonden dat er iets moest gebeuren.

Verrast

Dat er in korte tijd zo veel geld is ingezameld, heeft hen ook verrast. ,,We krijgen niet alleen donaties, maar ook heel lieve reacties’’, zegt Aldert Zoutman.

Nu het streefbedrag van 15.000 euro binnen is, willen ze het geld opnemen en veilig wegzetten op een derdenrekening van een advocatenkantoor. ,,Ondertussen kunnen we gaan nadenken over de volgende stap.’’

Dagblad van het Noorden publiceerde in januari een verhaal over Chun, de man die niet bestaat. Hij werd als kind ontvoerd en kwam via mensensmokkel vanuit China naar Nederland waar hij te werk werd gesteld in een restaurant. Na tussenkomst van de politie belandde hij via een aantal omwegen in Groningen.

Verblijfsvergunning

Jarenlange pogingen om te kunnen terugkeren naar China mislukten omdat China hieraan niet wil meewerken. Pogingen om een verblijfsvergunning te krijgen voor Nederland liepen stuk omdat Chun niet kan aantonen wie hij is. Deze situatie waarin hij niet mag werken, geen inkomsten heeft, niet is verzekerd en geen rechten heeft, duurt inmiddels zestien jaar.

Klik hier voor verdere informatie over de actie voor Chun ( https://www.gofundme.com/f/chun-shen-yan-de-man-die-niet-bestaat ).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu