Culturele Commissie Adorp, Sauwerd en Wetsinge viert 30-jarig bestaan met talloze artiesten en kunstenaars. 'Echt verrassend wat er op de pof komt'

In de dorpen van voormalige gemeente Adorp vierden kunstenaars en muzikanten dit weekend het 30-jarig bestaan van de Culturele Commissie Adorp/Sauwerd/Wetsinge. Op 17 plekken waren tentoonstellingen, lezingen en optredens.

Kunst in de kerk van Adorp.

Kunst in de kerk van Adorp. Foto: Anjo de Haan

In een klein atelier aan de Oude Kerkstraat in Sauwerd laat Corrie Jorna een bekrast zinken plaatje zien. Er staat de vorm van een muis in. Ze wijst naar de muur. Daar hangt-ie afgedrukt. „Een slachtoffer van de kat”, vertelt ze. Maar ook een dankbaar kunstvoorwerp. Jorna maakt in haar vrije tijd prentkunsten door plaatjes te etsen of bekrassen met een naald. Die plaatjes vult ze dan met inkt en gaan onder een ouderwetse drukpers in haar atelier.

Lokale landschappen inspireren Jorna. Aan de muur hangt een ets van paarden die even buiten Sauwerd grazen en eentje van het voormalige kerkenpad tussen Groot- en Klein-Wetsinge. „In je achtertuin zie je soms spannende dingen die anderen niet opvallen.”

Even verderop laat kunstenaar Herman van Hoogdalem aan de bezoekers allerlei portretten zien. Onder meer van zijn serie ‘Gezichten van dementie’. De vragende of onzekere blik in de ogen verraad dat er iets aan de hand is. „De personen die ik schilder vinden het zelf niet altijd mooi, terwijl anderen het treffend vinden. Ik ben niet behaagziek”, grinnikt de portretschilder.

Multifunctioneler gebruik

Nieuws

menu