Cultuursector in Drenthe en Groningen zet zich schrap voor tijdelijke sluiting: 'Vervelend maar onontkoombaar'

Theaters, musea, bioscopen en bibliotheken in Noord-Nederland houden er sterk rekening mee dat premier Mark Rutte dinsdag bekendmaakt dat ze tijdelijk dicht moeten. Vervelend maar onontkoombaar, is de stemming in de sector.

Illustratie:

Illustratie: Ruben L. Oppenheimer

Forum Groningen is een bibliotheek (acht vestigingen), een museum een bioscoop in één. Stuk voor stuk voorzieningen die op de nominatie staan vanaf donderdag twee weken dicht te moeten, om het aantal nieuwe coronabesmettingen terug te dringen. Directeur-bestuurder Dirk Nijdam van Forum Groningen denkt dat 90 procent van de activiteiten in Forum straks niet meer mogen.

Zo saai mogelijk maken

Het enige dat dan nog kan, is het ophalen van boeken, eten en drinken afhalen bij eetwinkel STACH en het bezoeken van de VVV-winkel. ,,Het is het meest minimale dat we nog kunnen bieden”, zegt Nijdam. ,,Liever had ik regionale maatregelen gezien in plaats van generieke, maar ik heb hier wel begrip voor. Als je wilt dat mensen er zo min mogelijk op uitgaan, moet je het zo saai mogelijk maken.”

Gaat het Forum dicht, dan is dat – midden in de examenperiode – slecht nieuws voor studenten die gebruik maken van de populaire studieplekken in het gebouw. Helemaal als ook de Universiteitsbibliotheek (UB) dicht moet.

Het uitlenen van boeken is ook met een afgiftepunt op te lossen, zegt Nicole Stiekema van Bibliotheek Emmen (vier vestigingen). ,,Daar zie ik het probleem niet, maar ik hoop wel dat er rekening wordt gehouden met de kwetsbare inwoners”, zegt Stiekema. ,,Niet iedereen heeft de beschikking over computers en internet. Die mensen komen hier. Het voor iedereen toegankelijk houden van informatie is heel belangrijk en in deze tijd zeker.”

65 procent minder bioscoopbezoekers

Frans Einhaus van Astra Service Bioscopen in Klazienaveen, heeft al heel druk geappt met andere bioscoopexploitanten. Dikke kans dat ze straks hun deuren moeten sluiten. Het kabinet had een week voor de herfstvakantie het land op slot moeten doen, vindt Einhaus: ,,Dan deel je een belangrijke klap uit.’’

In zijn bioscoop houdt iedereen zich keurig aan de regels, zegt hij. ,,Ik denk niet dat er in de bioscoop ook maar één coronabesmetting is geweest.’’ Er zijn nog steeds mensen die een film bezoeken, maar hun aantal is wel enorm geslonken: 65 procent minder, schat Einhaus. Bovendien is er minder filmaanbod. ,,Veel filmreleases worden op de lange baan geschoven.’’ Dat hij dinsdag waarschijnlijk te horen krijgt dat hij een paar weken dichtmoet noemt hij ‘vervelend’ maar ook onontkoombaar. ,,We moeten even op de blaren zitten, voordat we het virus weer onder controle hebben.’’

Koos Abeln van Service Bioscoop Smoky in Stadskanaal had er al rekening mee gehouden dat hij de tent weer moest sluiten. ,,Het is natuurlijk nog niet zeker, maar het is wel zo dat we het probleem gezamenlijk moeten oplossen.’’ Aan hem zal het niet liggen. Er mogen maximaal 30 bezoekers naar binnen, de anderhalve meter wordt door iedereen in acht genomen en de horeca in Smoky is dicht. ,,Dan kun je nog maar op één manier de regels aanscherpen en dat is de deuren sluiten.’’ Abeln hoopt hij dat zijn bioscoop in december weer open mag zijn. ,,Dat is een heel belangrijke maand voor ons.’’

Vooral erg voor artiesten en producenten

Ook de theaters gaan mogelijk dicht. ,,Een ramp? Zo staan wij er niet in’’, zegt directeur Ids Dijkstra van Kielzog Theater in Hoogezand. Het bericht dat de lockdown mogelijk wordt uitgebreid met zijn sector ziet hij als ‘een gegeven.’ Kielzog heeft als een van de weinige theaters zijn deuren niet gesloten en biedt nog steeds een theaterprogramma voor 30 bezoekers. ,,Zo’n sluiting zou natuurlijk consequenties hebben voor onze programmering. Maar dat is vooral erg voor de artiesten en de producenten. Voor hen betekent het inkomensverlies. Voor ons is het een kostenpost. Wij overleven het wel, maar de individuele artiest moet dit als zzp’er in zijn eentje oplossen.’’

Dijkstra wil een eventueel nieuwe aanscherping positief tegemoet treden. ,,Ik wil niet bezig zijn met andermans verantwoordelijkheden, maar met die van mijzelf. En dat is: binnen de geldende maatregelen een muziekschool, een kunstwerkplaats en een theater in de lucht te houden. Nederland heeft zeventien miljoen corona-experts min een. En die ene ben ik.’’

Machteld van der Werf, directeur van het Atlas Theater in Emmen: ,,Het is niet anders. Die maatregelen zijn er niet voor niks”, zegt ze. ‘Het Atlas’ heeft in een eerder stadium alle voorstellingen van de maand november al gecanceld. Maar nieuwe aanscherping van de maatregelen zou nu wel effect hebben op de afspraken met de bedrijven die het theater de komende tijd heeft gepland. ,,Zo is er een event van de Rabobank, en een aantal educatieve voorstellingen die dan niet door zouden gaan’’, zegt Van der Werf. ,,We zijn nu druk bezig met wat wel kan, via streaming bijvoorbeeld.”

Verkiezingen Eemsdelta

Directeur Daniël Wever van theater De Molenberg in Delfzijl maakt zich wel zorgen over de verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad Eemsdelta die op 18 november staan te gebeuren. De uitslag zou namelijk in De Molenberg bekend gemaakt worden. ,,Hoe gaat dat lopen?’’ vraagt Wever zich af. Dat er mogelijk strengere maatregelen komen, het verrast hem niet. De Molenberg heeft alle voorstellingen tot 17 november al verplaatst of geannuleerd. Wever: ,,Hoe absoluut waardeloos deze situatie dan ook is, laat dat duidelijk zijn, het maakt een eind aan onduidelijkheid.”

Bij De Nieuwe Kolk in Assen is tot 11 november geen voorstelling te zien. ,,We richten onze energie vooralsnog op wat wel kan’’, zegt woordvoerster Irene van der Molen. ,,We moeten flexibel denken, want je weet nooit wat het einddoel is, dat hebben ons de vorige coronamaatregelen geleerd.’’

In DNK zijn zowel een bioscoop als een bibliotheek als een theater gevestigd. Bovendien, zegt Van der Molen, is een deel van de corebusiness, namelijk de verhuur van ruimtes voor bedrijven, ook weggevallen. Maar ook als er weer een nieuwe aanscherping komt, blijft DNK op zoek naar mogelijkheden, zegt Van der Molen. ,,Zo hadden we de vorige lockdown een biebdrive, waar mensen online boeken konden reserveren en ophalen bij een afhaalpunt. We hebben meerdere scenario’s op de plank.”

Groninger Museum: We bouwen door

Het personeel van het Groninger Museum houdt de adem in. Moet het museum deze week tijdelijk dicht om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden?

Dinsdagavond, na de persconferentie van premier Mark Rutte, wordt het duidelijk. Tot die tijd en ook daarna gaat de opbouw van de tentoonstelling Rolling Stones Unzipped gewoon door, laat woordvoerder Willemien Bouwers weten.

,,De onzekerheid is heel vervelend, zeker ook voor mensen die reeds kaartjes hebben gekocht en naar de tentoonstelling uitkijken”, vertelt Bouwers. ,,We hebben er steeds alles aan gedaan om het museum zo veilig mogelijk te maken. Dat is volgens ons ook gelukt. Het wordt er zo niet leuker op.”

De opening van Rolling Stones Unzipped staat gepland voor 14 november. Zolang niet bekend is of het museum moet sluiten, blijft die datum staan. Als de geruchten juist zijn, moet het museum vanaf donderdag twee weken dicht. ,,Dan schuift alles op. Op dit moment weten we dat nog niet”, aldus Bouwers.

Voor de eerste tentoonstellingsweek zijn alle kaarten uitverkocht. Het museum kon maandag nog niet vertellen wat de tijdelijke sluiting voor gevolgen heeft voor kaartbezitters. Bouwers: ,,Daar is het nu nog te vroeg voor.”

Unzipped is een van de weinige grote museumtentoonstellingen dit najaar. Waar het Drents Museum de geplande Frida Kahlo-tentoonstelling afgelopen voorjaar al schrapte, besloot het Groninger Museum vast te houden aan de planning. Directeur Andreas Blühm nam dit besluit in overleg met onder meer de gemeente Groningen.

De opbouw werd de afgelopen maanden al door de coronamaatregelen bemoeilijkt. Zo konden tentoonstellingmakers uit Engeland niet altijd naar Groningen reizen en was het voor een curator uit de Verenigde Staten zelfs onmogelijk. Unzipped is een bestaande, reizende expositie die voor Groningen wordt geactualiseerd en opgefrist.

Heel zuur, maar financieel te overzien

,,Het kan ook nog anders worden”, reageert directeur Harry Tupan van het Drents Museum op het gerucht dat de musea met ingang van donderdag twee weken de deuren voor het publiek moeten sluiten. ,,Afgaande op de afgelopen periode zal het gerucht waarschijnlijk waar zijn, want tot nu toe waren de geruchten iedere keer waar. En dat is heel zuur voor ons.”

Het museum maakt, naar omstandigheden, een goede periode door. ,,Vijfhonderd bezoekers op een dag. Daar dromen ze in de Randstad van. De tentoonstelling rond Henk Helmantel loopt het goed. Een schot in de roos. En het mooie is, waar we in het verleden veel bezoekers uit Noord- en Zuid-Holland hadden, komen ze nu uit het Noorden.”

Het Drents Museum zou baat hebben bij een regionale bestrijding van de coronabesmettingen, filosofeert Tupan. ,,Want we doen het hier naar verhouding goed. We hebben relatief weinig besmettingen. Niet alleen een bezoek aan ons museum, maar ook aan die van de collega’s in de regio, is veilig. Daar hebben we hard aan gewerkt.”

Twee dicht is vervelend, zeker ook financieel, maar het is volgens Tupan te overzien. ,,Ik had de vorige keer al verwacht dat we zouden moeten sluiten. Toen viel het besluit me mee. Nu misschien niet”, aldus de directeur. ,,Als we dicht moeten, moeten we dicht. We gaan het zien.”

Soundsofmusic, het kleinschalige festival in Groningen dat dinsdagmddag begint en nog de hele week doorloopt, gaat vooralsnog door. De eerste zeven concerten op dinsdag en woensdag zijn uitverkocht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu