D66: Coronahandhaver moet ook modern huishouden erkennen. Want hoe zit het met studentenhuizen en samengestelde gezinnen?

Studentenhuis Mekozi aan het Jozef Israëlplein in Groningen. Foto: Jaspar Moulijn

De politie en gemeentelijke handhavers moeten er in coronatijd rekening mee houden dat huishoudens van tegenwoordig meer vormen kennen dan een standaard gezin met kinderen. Dat wil D66 regelen, bijvoorbeeld voor studenten.

Bij groepsvorming (drie of meer mensen samen) zonder anderhalve meter afstand tot elkaar, kan de politie een boete geven. Er wordt een uitzondering gemaakt voor mensen die samen een huishouden vormen.

Hoewel volgens het woordenboek ‘alle mensen die tot een woongemeenschap of gezin behoren en samen leven’ de definitie is van een huishouden, zien veel handhavers vooral het standaard gezin als toegestane leefvorm. Studentenhuizen staan ook niet als huishouden vermeld in de noodverordeningen.

Dus komen bijvoorbeeld grote samengestelde gezinnen nog wel eens in de problemen als ze zich op het oog niet houden aan de coronamaatregelen. En een soort gedoogbeleid voor studentenhuizen werkt lang niet altijd.

Dagelijkse realiteit

Zo weten studenten niet meer waar ze aan toe zijn, vindt D66. Daarom wil de partij de definitie van een huishouden gaan aanpassen ‘aan wat de dagelijkse realiteit is’.

D66-Kamerlid Jan Paternotte: ,,Niemand wil studenten verplichten om twee maanden lang kluizenaar te spelen op hun studentenkamer van 15 vierkante meter. Of boetes uitdelen als mensen elkaar per ongeluk tegenkomen bij de wc. Dus luidt onze oproep aan handhavende instanties: houd rekening met de praktijk en zorg ook voor meer duidelijkheid.”

D66 benadrukt wel dat de veiligheid van mensen nooit in het geding mag komen. Minister Van Engelshoven (Onderwijs) zei toevallig vandaag in een debat hierover: ,,Samenwonende studenten kunnen geen boete krijgen als ze in de private ruimte bij elkaar zitten.” In de publieke ruimte kan dat wel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu