D66: Wat hebben we Groningen jarenlang aangedaan!

Rob Jetten, Kamerlid van D66. Foto ANP JERRY LAMPEN

De scenario’s over de aantallen huizen in Groningen die versterkt moeten worden, zijn jarenlang veel te somber geweest. Dat constateren Kamerleden tijdens een hoorzitting in Den Haag.

,,TNO zegt dat men veel te lang te conservatief is geweest en dat teveel woningen als onveilig zijn aangewezen. Waarom heeft TNO dan niet eerder aan de bel getrokken? Ik vraag me dan af wat we de Groningers hebben aangedaan’, áldus Kamerlid Jetten (D66).

Hij richtte zich tot TNO-expert Steenbergen, die bij een briefing over de veiligheidsrisico’s in Groningen, aangaf dat er wat hem betreft maximaal 1000 tot 1500 huizen in het gasgebied versterkt moeten worden.

Tot voor kort werd nog uitgegaan van ruim 22.000 woningen. SodM meldde vorige week dat het er zo’n 5000 zouden zijn, terwijl de Mijnraad begin deze week liet weten dat er 1500 gebouwen snel moeten worden aangepakt.

Kennis

Dat er minder huizen versterkt moeten worden, komt vooral doordat de gaskraan verder dicht is gedraaid en ook doordat er veel meer kennis is over de krachten die op de huizen in Groningen inwerken. In het gasgebied is echter steeds meer verwarring over de versterking van woningen. Mensen die al zijn geïnspecteerd en wachten op een advies, weten niet meer waar ze aan toe zijn.

,,Ik vind het onbegrijpelijk wat er nu wordt gezegd over de aantallen huizen die versterkt moeten worden. Ik kan het niet duiden’’, zegt Kamerlid Van Lee (GroenLinks).

Strenge winter

De baas van het Staatstoezicht op de Mijnen, Theodor Kockelkoren,zei dat er bij een strenge winter meer huizen in Groningen onveilig zijn. ,,Als we volgend jaar een strenge winter krijgen, zijn er geen 1500 maar 2500 huizen die niet aan de norm voldoen.’’

Hij vindt dat alle Groningers die zich zorgen maken over hun veiligheid een inspectie van hun huis aan moeten kunnen vragen.

TNO pleit ervoor de komende maanden duizenden huizen in Groningen te inspecteren om te kijken of die in aanmerking komen voor een versnelde versterking. Daarvoor moet een bouwkundige een uur lang rondkijken in een woning om zich een beeld te vormen van de constrcutie. Belangrijk is onder meer of de vloer van hout of beton is en hoe de constructie in elkaar zit.

Mulder (CDA) vindt dat verbazingwekkend. ,,Er zijn toch al heel veel inspecties gedaan in Groningen? Wat hebben we daar dan lopen doen de afgelopen jaren?’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu