D66-raadslid Cees van Ekelenburg uit Appingedam stapt over naar lokale partij Gemeentebelangen Eemsdelta

Cees van Ekelenburg (62) uit Appingedam. Foto: eigen foto.

Na 28 jaar lidmaatschap neemt raadslid Cees van Ekelenburg afscheid van D66. Hij zet zijn politieke carrière voort bij Gemeentebelangen Eemsdelta. Hij vindt dat de landelijke politieke partijen te weinig voor Groningen hebben gedaan.

Hij is het niet oneens met alles wat D66 doet. „Landelijk gezien kan ik nog steeds heel veel dingen van de partij onderschrijven. Maar ik ben absoluut niet blij met hoe moeizaam het is geweest om de politiek in actie te krijgen voor dit gebied.” Met ‘dit gebied’ doelt hij met name op het Groninger gasgebied en de aardbevingsellende die hier speelt.

De laatste tijd laten politici van D66 geregeld hun gezicht zien in het Noorden. Tweede Kamerlid Matthijs Sienot bracht deze zomer een paar keer een bezoek aan Appingedam en minister Kajsa Ollongren kwam begin deze maand deze kant op om te vertellen dat er ruim 300 extra huizen tegen de vlakte gaan in het kader van de versterkingsopgave. Voor Van Ekelenburg kwamen die bezoeken te laat. „Ik had mijn beslissing al genomen.”

‘Meer dan een kroegbaas’

Van Ekelenburg (62) zit sinds 2010 in de gemeenteraad van Appingedam. Hoewel hij geboren is in Rotterdam woont hij al sinds zijn zesde in gebied. „Ik mag me inmiddels wel Damster noemen.” Naast raadslid is Van Ekelenburg de eigenaar van Bar Meneer Jansen in Appingedam. „Maar ik ben meer dan een kroegbaas. Ik ben opgeleid als historicus en docent en ik heb meerdere landelijke bestuursfuncties vervuld.”

Hij gaat verder onder de vlag van de nieuwe partij Gemeentebelangen Eemsdelta (voorheen Lijst Stulp in Delfzijl). Eemsdelta is de toekomstige gemeente die op 1 januari 2021 ontstaat als Loppersum, Appingedam en Delfzijl fuseren.

Van Ekelenburg is niet de enige die naar deze partij overstapt. Tim Haan, voorheen fractievoorzitter in Delfzijl voor GroenLinks, heeft ook de overstap gemaakt naar deze lokale partij. Net als Hans Warink van Loppersum Vooruit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu