DNA Jumbo-bomber onder postzegel

Foto: Archief DvhN

De 51-jarige Alex O., die wordt verdacht van afpersing van Jumbo-supermarkten in Groningen en Zwolle, blijft volharden in zijn onschuld.

Volgens justitie is echter onder een postzegel op een envelop gestuurd aan de Jumbo een DNA-profiel van O. aangetroffen.

Onderzoeksmethode

De advocaten van de verdachte, Tjalling van der Goot en Jeroen Houwink, betwisten de onderzoeksmethode van het Nederlands Forensisch instituut. De rechtbank besloot donderdag op een voorbereidende zitting dat de deskundigen over hun werkwijze zullen worden ondervraagd bij de rechtercommissaris. Als zij daarna met vragen blijven zitten, willen de advocaten een second opinion van andere sporenonderzoekers.

De rechter ging ook in op de eis van de verdachte dat hij in zijn in beslag genomen jas wordt gefotografeerd en dat die foto wordt gebruikt bij het verhoor van een belangrijke getuige. Deze vrouw zegt dat zij O. aan zijn kleding herkende als de bommenlegger op camerabeelden van een van de Jumbowinkels in de stad Groningen. ,,Die jas lijkt in de verste verte niet op mijn jas’’, hield de verdachte de rechter voor. ,,En dat geldt ook voor de muts en paraplu.’’

Vrolijk

Alex O. stapte donderdagmorgen goedgeluimd de rechtszaal binnen en begroette vrolijk bekenden op de publieke tribune.

Justitie denkt nog drie maanden nodig te hebben voor aanvullend onderzoek in deze zaak. De vermeende afperser blijft in voorarrest. De zaak wordt waarschijnlijk op 17 juni inhoudelijk behandeld.

Onrust

Alex O. werd op 9 oktober in de Stad opgepakt, samen met zijn 15-jarige zoon. De jongen kwam snel weer vrij en wordt niet vervolgd. O. sr. wordt verdacht van afpersing en pogingen explosieven tot ontploffing te brengen bij een aantal Jumbo-winkels.

De afpersingszaak zorgde voor veel onrust bij Jumbo-personeel en klanten. Bij twee filialen in de stad werden explosieven geplaatst en naar een vestiging in Zwolle stuurde de afperser een bombrief. Hij eiste een bedrag in het digitale betaalmiddel bitcoins. Om hoe veel geld het ging, is nog niet bekendgemaakt.

Kookwekker

Een kookwekker, gebruikt bij de explosieven, leidde de politie uiteindelijk naar de verdachte. Hij had zijn aangekochte wekker niet meer in bezit. O. werd in 1993 al eens veroordeeld tot 14 jaar cel, omdat hij het brein was achter een reeks gewapende overvallen

De politie riep voor het Jumbo -onderzoek de hulp in van publiek en maakte grote delen van het dossier openbaar. Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedde ook uitvoering aandacht aan de zaak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu