Onbekend graf in Uithuizermeeden is écht van Henk Gritter. Dna van zijn enige nog levende broer matcht met lichaam dat 75 jaar geleden aanspoelde op de dijk

De 'broer van' toont een portret van Henk Gritter. Foto: Politie

Vlak voor kerst is de identiteit van een in 1945 op de dijk bij Uithuizermeeden aangespoeld lichaam vastgesteld. Een DNA-match gaf duidelijkheid: het lichaam is van Henk Gritter.

Enkele dagen na de bevrijding in 1945 verging het schip De Joanna, vlak voor de haven van Delfzijl. Het schip had 45 opvarenden aan boord; allemaal bevrijde Nederlandse gevangenen uit Duitsland. Slechts zeven van hen bereikten levend de vaste wal.

Een groot deel van de 38 slachtoffers kon worden geïdentificeerd, maar niet van iedereen was de naam bekend.

Onderzoek Hans Beukema in 1985

Schrijver en journalist Hans Beukema deed in 1985 uitgebreid onderzoek naar de scheepsramp van De Joanna. Hij nam daarbij ook een op de dijk bij Uithuizermeeden aangespoeld lichaam onder de loep. Het lichaam kon destijds niet worden geïdentificeerd en werd daarom als NN’er (nomen nescio) begraven in Uithuizermeeden.

Beukema vermoedde dat het ging om Henk Gritter. Mede op verzoek van de nabestaanden werd de naam niet gedeeld in de media, omdat niet met zekerheid kon worden vastgesteld of het inderdaad om Henk Gritter zou gaan. Wel werd een gedenksteen geplaatst op het tot dan toe onbekend gebleven graf.

(Tekst leest door onder het krantenknipsel)

Coldcase-onderzoek

Dit jaar benaderde de Oorlogsgravenstichting de gemeente Het Hogeland met de vraag of het het graf zonder naam in Uithuizermeeden inderdaad van Gritter is. De gemeente speelde deze vraag door naar de politie, die naar aanleiding van opgravingen in het noorden van het land tussen 2012 en 2015 al eens navraag deed naar Gritter.

Vervolgens boog coldcase/ vermiste personen-rechercheur Miranda Wahle zich over de zaak en werd aanvullend dna-onderzoek, waarvoor dna van de enige nog levende broer van Gritter werd gebruikt, verricht

Na enige tijd kwam de uitslag van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) binnen: er was een match. Het lichaam bleek inderdaad van Henk Gritter te zijn, waarna het onbekende graf in Uithuizermeeden zijn naam kreeg. Zijn familie wenst niet in de publiciteit te komen.

De Oorlogsgravenstichting zal het graf van Henk Gritter inrichten als een formeel oorlogsgraf.

Nieuws

Meest gelezen

menu