Voorzitter Koen Schuiling van de Veiligheidsregio Groningen keert zich in DVHN Live tegen corona-noodwet

Koen Schuiling, voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen en burgemeester van Groningen, is niet blij met de corona-noodwet. Hij zegt dit in DVHN Live. Kijk het programma hier terug of lees de samenvatting.

Schuiling is niet gelukkig met de noodwet omdat deze de mogelijkheid biedt tot verschillen in de regionale aanpak. ,, In de huidige aanpak geldt een maatregelenpakket voor iedereen en waar iedereen zich aan moet houden. Ik wil niet meer regionaal beleid. We hebben te maken met een internationaal virus en internationale besmettingen. Mensen maken teveel bewegingen en zitten te veel bij elkaar. Dat moeten we bestrijden. Daar past geen regionaal beleid bij.”

De invoering van de noodwet leidt ertoe dat alle gemeenten tot een overeenstemming van het maatregelenpakket moeten komen. ,,Dat doen we in november.”

Schuiling hoopt snel effecten te zien

Schuiling toont zich niet verrast door de terloops gebrachte mededeling van minister Hugo de Jonge dat de gedeeltelijke lockdown tot in december en misschien wel langer van kracht blijft. ,,We hebben te maken met te veel besmettingen.”

De burgemeester hoopt dat strengere maatrelen niet nodig zijn. ,,Je moet voorkomen dat je een groot deel van de samenleving stillegt. Ik hoop dit weekeinde effecten te zien van de recente maatregelen.”

‘Waar hebben mensen die feesten hun verstand zitten?’

Met de feestdagen, Sint-Maarten en Sinterklaas in aantocht bestaat de kans dat mensen elkaar opzoeken. Schuiling adviseert dat met de nodige afstand te doen. ,,Kinderen kunnen prima Sint-Maarten lopen. Ouders hoeven niet mee. Dat gebeurde vroeger ook niet.”

Voor de intocht van Sint-Nicolaas worden alternatieven bedacht. ,,De Sint zorgt altijd voor verrassingen.”

Verrassingen komen ook uit onverwachte hoek, zoals de illegale feestjes die recent plaatsvonden in Hilversum en Zoetermeer.  ,,We hebben dat gelukkig nog niet meegemaakt in Groningen. Ik begrijp niet waar die mensen hun verstand hebben. Iedereen kent wel iemand die getroffen is door het virus. Wat gaat er in die hoofden om dat je die feestjes organiseert?”

Schuiling probeert met de toezichthouders te voorkomen dat dit soort feesten gehouden worden. ,,We hebben een aantal plekken in beeld waar dit zou kunnen gebeuren. De eerste insteek is dat ze stoppen met die feesten. Dat de mensen een veilig heenkomen zoeken. Anders worden er boetes uitgedeeld.’’

Testen? De GGD’s hebben voldoende capaciteit

Schuiling roept mensen op om de jaarwisseling binnen het eigen gezin te vieren. ,,We zorgen niet voor een groot nieuwjaarsfeest. Er is geen groot aftelmoment en geen vuurwerkshow omdat het niet verstandig is.”

De opkomst van de commerciële snelteststraten ziet Schuiling met lede ogen aan. ,,Ik ben daar huiverig voor.” Volgens hem is er voldoende capaciteit bij de GGD ’s. ,,In onze regio zijn voldoende teststraten om op maximaal 30 kilometer van je huis een verantwoorde test te krijgen. Bel je ’s ochtends voor een afspraak, dan kun je er dezelfde dag nog terecht en binnen 24 uur heb je gegarandeerd de uitslag. En die test is gratis.”

DVHN Live wordt elke woensdag tussen 12.15 en 12.45 uur uitgezonden op DVHN.nl en op Facebook .

Nieuws

Meest gelezen

menu