DVHN Live: Noodrechtspecialist Adriaan Wierenga over de coronanoodwet en #ikdoenietmeermee

De oproep onder de hashtag #ikdoenietmeermee van BN’ers als Famke Louise en Tim Douwsma schuurt tegen een strafbare gedraging aan. Dat zegt noodrechtspecialist Adriaan Wierenga, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, woensdag in DVHN Live. Ook legt hij uit waarom Nederland niet overgaat tot een mondkapjesplicht op straat.

Wieringa reageert daarmee op de ophef die landelijk ontstond nadat een groep BN'rs, op initiatief van Willem Engel van Viruswaarheid, duidelijk maakte afstand te willen nemen van de coronamaatregelen.  

De BN’ers kunnen daarvoor niet vervolgd worden, meent Wierenga, al schuurt hun gedrag tegen het strafbare aan. ,,Pas als je heel concreet oproept: ‘Overtreed de coronamaatregelen, dan is dat een strafbaar feit. Ze zeggen niet: 'doe niet meer mee, maar 'ik doe niet meer mee'. Daarin zit niet zo sterk een oproep. En ze zeggen niet precies waar ze niet meer aan meedoen.”

De wet voorziet de noodmaatregelen van juridische basis

De noodrechtspecialist veronderstelt dat de oproep van onder meer Famke Louise en Tim Douwsma nog wel even door suddert. ,,Het aantal besmettingen neemt toe. Het debat wordt nog gevoerd over toekomstige coronamaatregelen.”

,,De coronanoodwet voorziet de huidige geldige noodmaatregelen van een juridische basis”, legt Wierenga uit. Volgens hem geeft de wet – als die eenmaal is aangenomen – zowel het parlement als gemeenteraden handvatten om besluiten van ministers en burgemeesters (in de veiligheidsregio’s) beter te controleren. ,,Een minister die rare beslissingen neemt, is dan zo weg.”

Wet in formele zin in plaats van noodverordening

Dat er in Nederland anders dan in landen als Frankrijk en Spanje geen algemene mondkapjesplicht wordt ingevoerd, heeft volgens Wierenga twee duidelijke oorzaken. Ten eerste zou er voor een algehele verplichting en mondmasker te dragen een wet in formele zin moeten worden doorgevoerd. Dus een goedgekeurde wet uit Den Haag, geen noodverordening.  

,,Het RIVM heeft een andere opvatting dan Frankrijk en Spanje over de medische noodzakelijkheid. Die is onvoldoende aangetoond. Een mondkapjesplicht opleggen zonder medische noodzakelijkheid is dan een kledingvoorschrift.  Kleding valt onder de persoonlijke levensfeer. Treed je daar in, dan heb je een  grondwetswijziging nodig, Dat kan niet op basis van de noodverordening.”

DVHN Live is elke woensdag van 12.15 tot 12.45 uur te zien op DVHN.nl en Facebook .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
Video
DVHN Live
menu