DVHN-verslaggever Maaike Borst wint Noorderpersprijs met 'veelgelaagd juweeltje' (dat je hier kunt lezen)

Maaike Borst.

Maaike Borst, verslaggever van Dagblad van het Noorden, heeft maandagavond de Noorderpersprijs voor de beste journalistieke productie van 2021 van Noord-Nederland gewonnen.

De jury, voorgezeten door journalistiekprofessor Bart Brouwers (Rijksuniversiteit Groningen) noemde haar longread ( ‘In de ziel geraakt. Als mijnbouw een bom onder je bestaan legt’ ) ‘een juweeltje’. Het artikel was de afsluiting van de vierdelige serie ‘Het Nieuwe Noorden’ die het afgelopen jaar in Dagblad van het Noorden stond.

Laag op laag

Borst reisde ervoor naar Kiruna in Zweeds Lapland, waar door mijnbouw soortgelijke problematiek speelt als in het Groningse aardbevingsgebied.

‘Heel prettig geschreven slingert het verhaal heerlijk heen en weer tussen ‘t Zandt en Kiruna, vertelt ondertussen in een andere laag een heel nieuw verhaal dat inzicht geeft in hoe de negativiteit in Groningen kon postvatten, zonder de schuldige direct op te hangen’, aldus de jury van de Noorderpersprijs, die maandagavond in Forum Groningen werd uitgereikt.

‘Maaike Borst is er met al die lagen in haar verhaal in geslaagd om niet alleen journalistiek verslag te doen van relevante ontwikkelingen, ze geeft er onderhuids ook lessen in mee over de werking van onze samenleving.’

Pandemie

Ook Ankie Lok van Noorderbreedte, voor haar artikel ‘We laten de grutto mooi roepen’ en Jantien de Boer en Irene Overduin van de Leeuwarder Courant, voor hun serie ‘De Binnenstad Kraakt’, over de gevolgen van de pandemie op het centrum van Leeuwarden, waren genomineerd.

Er was eveneens een eervolle vermelding voor Loek Mulder, Birte Schohaus en Goos de Boer van RTV Noord en FTM ontvingen de vierde prijs voor hun onderzoek naar Oranjewoud, net als Onno Falkena, Piter Tjeerdsma en Bart Kingma van Omrop Fryslan voor hun Fryslân Dok-documentaire Spoorzoeken over de Lelylijn.

Nieuws

menu