Daar gaat je collegegeld: Student Hanzehogeschool Groningen voor duizenden euro’s opgelicht

Hij dacht netjes zijn collegeld aan de Hanzehogeschool in Groningen te hebben betaald, maar kwam bedrogen uit. Masterstudent Emmanouil Kamilakis (24) uit Kreta in Griekenland maakte ruim tweeduizend euro over naar een oplichter.

De kersverse masterstudent is net een week in Nederland. Hij besloot meteen een kijkje te nemen bij de Hanzehogeschool, de plek waar hij straks de European Master in Sustainable Energy System Management volgt.

Bij het secretariaat van de opleiding kreeg hij echter een onaangename verrassing. „Ze zeiden dat ik mijn collegegeld nog niet had betaald, terwijl ik toch echt tweeduizend euro heb overgemaakt.”

Betalingsbevestiging

Kamilakis liet direct zijn e-mails zien. In zijn mailbox had hij meerdere berichten met betalingsbevestigingen en zelfs een brief waarin staat dat hij officieel is ingeschreven bij de Hanzehogeschool. Allemaal bewijs dat hij zijn collegegeld netjes heeft betaald.

Maar een aantal van die mails bleken hartstikke nep. Kamilakis heeft inderdaad geld overgemaakt, maar niet aan de Hanze. Iemand die zich voordeed als de Groningse hogeschool is tweeduizend euro rijker.

Nieuw bankrekeningnummer

De student mailde al een paar dagen met de studentenadministratie van de Hanze over zijn inschrijving, toen hij opeens bericht kreeg dat hij zijn collegegeld naar een ander bankrekeningnummer moest overmaken dan in de eerdere mails was gecommuniceerd. Omdat de mail er vrijwel exact hetzelfde uitzag als de eerdere berichten, zocht hij daar niets achter.

„Ik vroeg mijn ouders het geld over te maken en kreeg daarna bericht dat ik officieel was toegelaten tot de Hanze”, zegt Kamilakis. „Maar ook die berichten bleken niet van de opleiding te komen.”

Subtiel

Een kleine verandering in de mailadressen verraadt het moment waarop de oplichter met Kamilakis begon te mailen. De afzender van de mails veranderde van studentadministration@org.hanze.nl naar studentadministration@org.hanzel.nl. Een subtiele verandering, met grote gevolgen voor de Griek.

„Ik vermoed dat ze mijn persoonlijke e-mail hebben gehackt en daardoor al mijn privé-informatie konden vinden”, zegt Kamilakis. De mails lijken inderdaad verdacht veel op elkaar. De oplichter nam zelfs zijn studentennummer over.

Italiaanse bank

Wellicht had het bankrekeningnummer een waarschuwing kunnen zijn. In plaats van een Nederlandse bank, moest het geld opeens naar een Italiaanse rekening.

„Dat vond ik wel even gek”, geeft Kamilakis toe. „Maar ik dacht dat misschien veel Italiaanse studenten bij de Hanze studeren en dat het voor hun makkelijker is om het geld naar een Italiaanse bank over te maken.” Het feit dat de mail er hetzelfde uitzag als de eerdere berichten, maakte dat Kamilakis niet achterdochtig werd.

Hanzehogeschool

Volgens de Hanzehogeschool gaat het om een individueel geval. ,,We proberen hem zo goed mogelijk te helpen om zijn persoonlijke situatie op te lossen'', zegt een woordvoerder van de Hanzehogeschool.

De onderwijsinstelling adviseert studenten via hun website om alert te zijn op dit soort mails. „We hebben de studenten geadviseerd contact met ons op te nemen als ze een mail ontvangen die ze niet vertrouwen. We vinden het een zeer vervelende situatie.”

Kamilakis moet alsnog het collegegeld betalen, maar dat mag wel in termijnen. „Ik ga proberen het geld bij elkaar te krijgen. Maar ik weet niet of het lukt.” Kamilakis heeft woensdag een afspraak bij de politie om aangifte te doen. Mogelijk kan hij op die manier het geld nog terughalen.

Niet bekend

Bij de Rijksuniversiteit Groningen zijn nog geen gevallen bekend waarin studenten op deze manier zijn opgelicht. „Ik hoor wel verhalen over studenten die denken dat ze een kamer hebben gehuurd, terwijl dat niet zo is. Maar dit heb ik nog niet eerder gehoord”, zegt woordvoerder Jorien Bakker.

De politie wilde niet vertellen of meer studenten aangifte hebben gedaan van soortgelijke zaken.

Nieuws

menu