Dagje Groningen in de zomer aflevering 2: Rechtdoor naar de Oude Kijk

'verse' loempia met rijstfilodeeg bij de Vietnamees.

Een Drent of Groninger doet in de zomer al gauw eens even een Dagje Stad. Het Forum, het Groninger Museum, de Grote Markt. Wij kijken net iets verder. Er tegenover of om de hoek. Aflevering 2: de Oude Kijk in ’t Jatstraat.

Los van de verplichte mondkapjes hebben stadsbezoekers die met het openbaar vervoer komen het in Groningen maar makkelijk. Treinen en bussen lossen het gros van hun passagiers bij het Hoofdstation, en daarna is het voor hen almaar rechtdoor naar de meest trendy straat van Stad.

De hipste, leukste, gezelligste, knuste en lekkerste straat. Dat was jarenlang de Folkingestraat, tot voor kort de onbetwiste lijstaanvoerder. Maar de Folkingestraat is zijn koppositie kwijt.

Neem de proef maar eens op de som in de straat met een van de merkwaardigste namen van Groningen: de Oude Kijk in ’t Jatstraat. Voor niet-Stadjers: moeilijk is het niet, vanaf het station is het voortdurend rechtdoor. (Als we de slalom van het coronaparcours bij het museum tenminste even buiten beschouwing laten.)

De aanloop erheen voert onder meer door de Folkinge , thans dus de op-een-na hipste straat van Groningen maar zeker een van de drukste. Het smalle straatje met de Joodse stempel lag er medio jaren 90 nog verpauperd bij, maar profiteerde snel van de bouw van het nieuwe Groninger Museum en zijn Werkmanbrug. De compleet nieuwe loop van bezoekers vanaf het station betekende een fikse oppepper.

Aanlokkelijke valkuilen en hinderlagen

De nauwe straat herbergt nog altijd een geweldig aantal pareltjes op het vlak van lekkernijen (naast mode & lifestyle): onder anderen gebak van Toet (wegens corona weer samengebald op één locatie); ‘culinaire’ patat van de Frietwinkel; kaas, wijn en delicatessen (o.m. Ariola, De Boergondiër) en de geweldig geurige Noord-Afrikaanse schatkamer van Le Souk, restaurant Mechoui en hun nagelnieuwe broodjeszaak El Maïda. Poeh.

Eenmaal op de Vismarkt aangekomen is de shoppende eter of de etende shopper in de Folkingestraat dus al tot de rand afgevuld – op z’n minst toch visueel. Mocht het doel zijn om de trek te stillen in de Oude Kijk – u neemt dit artikel immers serieus – dan liggen op het kleine stuk daarheen nog tal van aanlokkelijke valkuilen en hinderlagen.

Rechtsaf voert het naar de Grote Markt en Herestraat, linksaf is de route naar de A-straat en Westerhaven. Maar laat ons niet talmen: rechtdoor! In de beleving van veel mensen begint hier de Oude Kijk in ’t Jatstraat: op de hoek van de Vismarkt, ook al heet het eerste stuk Stoeldraaiersstraat.

Een over the top aangeklede milkshake

Na luttele stappen zwichten we direct voor de merkwaardige wit-zwarte 2D-inrichting van Funky Freak en de megazoete hit op social media: de freakshake . Een waanzinnig grote milkshake die enorm over the top is aangekleed, dus zeer instagrammable . Nicht Lycke (20), student psychologie in de ‘leukste stad van Nederland’, offert zich graag op. Het reuzenspektakel omvat een blauw drankje met allerlei kleurtjessnoepgoed, waaronder een enorme lolly.

De vernauwing in de bebouwing kondigt de Oude Kijk in ’t Jatstraat aan. In de Stoeldraaiersstraat ontplofte in de oorlog een munitiewagen; daar zoekt u tevergeefs naar oude panden, maar direct in het begin staat links een van de oudste huizen van de stad. Kijk naar het deurtje dat naar het souterrain leidt: de drempel daar lag honderden jaren geleden nog op straatniveau.

We lopen het studentenkwartier in, vaak met graagte het Groningse Quartier Latin genoemd. Rechts ligt de Broerstraat met het Academiegebouw in neo-renaissancestijl dat een kleine zijstap waard is, er tegenover de moderne universiteitsbibliotheek.

Even verderop staat links het Harmoniegebouw waar achter de oude façade de alfastudies zetelen, waaronder de studie aller studies: geschiedenis. Op het pleintje met platanen eert een ingetogen buste Aletta Jacobs (1854-1929); pionier en voorvechtster voor vrouwen en hun rechten op academisch en medisch gebied. Eind vorig jaar kozen lezers Aletta Jacobs nog tot Grootste Groninger aller tijden.

De voltreffer is een alcoholvrije mojito

Wij vallen meteen aan het begin links voor het aanbod van het nieuwe LaCa, dat authentiek Vietnamees streetfood serveert. De ‘verse’ (dus niet gebakken) loempia van rijstvel met tofu en groente, geserveerd met pittige pindasaus is verrukkelijk. Het broodje met gekruid Vietnamees varkensspek eveneens. De voltreffer van vandaag is hier de non-alcoholic mojito orange . Die wil je gewoon hebben als het warm weer is! Thuis maken we ’m na met sinaasappel (kleine partjes en sap), limoensap, een theelepel suiker, royaal takjes munt. Schudden, een fikse scheut tonic erdoor en vervolgens meer dan royaal blokjes ijs.

De grote dichtheid aan studenten in deze hoek van de stad is aan het straatbeeld af te zien. Je struikelt werkelijk over de hippe koffie- en lunchtentjes, die allemaal op de stoep tafeltjes hebben uitgestald. Bij buitenweer geeft het de Oude Kijk een unieke levendige aanblik. We tellen een stuk of twaalf miniterrasjes.

Het aanbod omvat zo’n beetje alles dat je je maar kunt voorstellen bij ‘koffie & cool’. Bruin en gezellig, vrolijk zomers, koel en Scandinavisch, Oost-Europees clubbing maar dan zonder herrie, hipster en stoer, kleurig en snoezig. Met namen als Bij Britta, Feel Good, Jaxon’s, No. 25 en Lust. Natuurlijk zien we op veel plekken modieuze etenswaren als vegan , havermelk, salades in bowls – gezond of op z’n minst die indruk wekkend.

Op het Guyotplein is altijd plek

Koffie is onmiskenbaar de drug waarop alles hier draait. Met voortrekkers als PS en Black & Bloom (u dacht dat u veel van koffie wist? Knoop eens een praatje aan met Gerben, de Groot-Moefti der koffiepriesters), en relatieve nieuwkomers als Rå, Tucano Coffee en Masmas++.

We nemen plaats op het smalle terras van het mini-eethuisje FLFL, waar we even later een fabelachtige falafel delen. Mensenkinderen! Wat is dit lekker. De jongens van FLFL verpakken hun kikkererwtenbaksels niet in een pitabroodje zoals gebruikelijk in de Joodse en Arabische wereld, maar rollen de gefrituurde balletjes in een wrap met allerlei heerlijk frisse groente en natuurlijk de sesamsaus tahin. Het lijdt geen twijfel: dit is de lekkerste falafel van de stad.

Zijn alle stoeltjes bezet? Neem de falafel mee naar een van de bankjes in het bijna altijd rustige parkje op het Guyotplein. Rechtdoor de straat uit, over de brug rechts.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu