Dakloze man die hulpverlener van Lentis aanviel krijgt tbs met dwangverpleging

De rechtbank heeft de 47-jarige B., een dakloze man uit Groningen, veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. In april dit jaar mishandelde hij een hulpverlener in het gebouw van Lentis aan de Hereweg in Groningen.

Ingang zittingszaal 14 , rechtbank Groningen

Ingang zittingszaal 14 , rechtbank Groningen Foto: Rob Zijlstra / DVHN

De man zat vanwege een crisissituatie in een separeercel. Toen hij naar het toilet moest, zonder begeleiding, zag hij een verpleegkundige in een kantoortje zitten. Hij bedacht zich niet en viel de man aan. Het Openbaar Ministerie vond dat er sprake was van een poging tot doodslag, de rechtbank gaat uit van een lichtere variant: een poging tot het toebrengen van zwaar letsel.

Verdachte vindt zichzelf niet gek genoeg

Voor de uitkomst van de strafzaak maakt het niets uit. Ook het OM had gevraagd de man de dwangmaatregel van tbs op te leggen. B. was er niet van gecharmeerd. Hij vindt zichzelf nog niet gek genoeg voor tbs, zei hij tegen de rechters.

B. heeft een lange geschiedenis als het om hulpverlening gaat. Alles is al eens uitgeprobeerd, niets heeft geholpen, zo werd gerapporteerd.

Veel aangiftes niet in behandeling

Tijdens de rechtszaak deed de aangevallen hulpverlener een oproep. De verpleegkundige stelde dat het geweld in de psychiatrische zorg flink toeneemt, dat ook het aantal aangiftes stijgt, maar dat het Openbaar Ministerie veel aangiftes niet in behandeling neemt. ,,Dat is schadelijk. Geweld tegen hulpverleners heeft een enorme impact en het gaat uiteindelijke ten koste van de maatschappij.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu