Dit zijn de winnende creaties van een ontwerpwedstrijd voor mondkapjes (ze zijn te zien in het Groninger Museum)

'Vogelkop' van Marc Paulusma. Foto: Elselien Pruisman

Jeanet Metselaar, Marc Paulusma, en Gea Vermeulen en het duo Marieke Kort-Postmus zijn de winnaars van de ontwerpwedstrijd voor mondneusmaskers (mondkapjes), uitgeschreven door XD-Art Projects, Groninger Museum, Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Het kan creatiever, stelden de organisatoren bij de lancering ontwerpwedstrijd. Woorden die Jeanet Metselaar, Marc Paulusma en het duo Gea Vermeulen en Marieke Kort-Postmus als muziek in de oren klonken.

Geïnspireerd op Dale Chihuly

Jeanet Metselaar liet zich voor haar ontwerp inspireren door de Stairwell Installation van glaskunstenaar Dale Chihuly in het Groninger Museum. Zij koos er bovendien voor om het masker verticaal te plaatsen, omdat dit haar deed denken aan een Afrikaans masker.

In het ontwerp kwamen haar liefde voor kleur, vorm, textiel, ambacht, Afrikaanse stoffen en creëren samen.

Vogelkop

Marc Paulusma stuurde met Vogelkop een conceptueel ontwerp in. ‘Wij mensen zijn op zoek om weer connectie met de natuur te vinden, naar een simpeler leven, dichterbij de essentie’, gaf hij als toelichting. ‘ Vogelkop nodigt vogels uit om plaats te nemen op het hoofd van de mens.’

Schaive Toren als inspiratie

Gea Vermeulen en Marieke Kort-Postmus ontwierpen samen een mondkapje. Inspiratiebron was hun eigen woonomgeving (Bedum) met haar ‘ Schaive Toren ’, die onbewust de scheve verhoudingen mondiaal verbeeldt. H

et kleurenpalet is gebaseerd op de schilderijen van Alida Pott, lid van de kunstenaarsvereniging De Ploeg.

Te zien in atelier Groninger Museum

De jury bestond uit arts-microbioloog Edwina Doting van het UMCG (voorzitter), hoofd educatie Sander Daams van het Groninger Museum en Xandra Donders, kunstenaar/projectorganisator XD-Art Projects.

In totaal waren er 66 inzendingen. De beste drie foto’s worden vanaf vrijdag in het atelier van het Groninger Museum getoond. Tien inzenders kregen een eervolle vermelding.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu